:

Irodájuk sem volt még, amikor leszerződött velük Franciaország egyik legnagyobb agrárcége

Irodájuk sem volt még, amikor leszerződött velük Franciaország egyik legnagyobb agrárcége

Sosem látott kontrollt adna a mezőgazdaság szereplőinek termőföldjeik fölött a Proofminder. A csapat már akkor mesterséges intelligenciát használt, amikor az inkább elriasztotta a befektetőket, semmint berántotta, mint most. Velük dolgozik a Bonafarm, Franciaország egyik legnagyobb vetőmagos cége, de portugál olívagazdákhoz is eljut a hírük. Most 400 ezer eurót kaptak a nemzetközi terjeszkedésre.

Vancsó Ambrus, Havas Norbert és Simon Levente előbb kollégák, aztán barátok, később alapítótársak lettek. Utóbbiba harminc fölött, a multis környezet kötöttségeitől szabadulva vágtak bele. Ekkor alapították a Proofmindert, ami sosem látott kontrollt adna a mezőgazdaság szereplőinek saját termőföldjeik fölött. A cég a 2021-es év agrárinnovációja lett, most pedig, első befektetési körük során, az Impact Ventures szállt be 400 ezer euróval. 

2021-ben, amikor kezdték, azt látták, hogy a mesterséges intelligencia sok helyen csak amolyan mellékes innovációként, ötlet szinten valósul meg. Kevés olyan terület volt, ahol megvalósult az az igazi transzformációs hatás, amit ma már látunk, és régóta várunk az MI-től. Lévén mindhárman adattudósok, teljesen tudatosan keresték azt a területet, ahol az MI-re a legnagyobb szükség van, és ahol gyorsan és hatékonyan lehet megváltoztatni egy iparág működését. 

Több ebből Egy szón bukott el a magyar startupvilág lényegi előrelépése Megunta, hogy nem talál szakembert, vállalkozást épített a megoldásra

Az alapítók az EPAM-nál dolgoztak együtt, ahol az agrártudás minden szegletébe beleláttak. Ambrus évekig agrárnagyvállalatokkal dolgozott, Levente a termékfejlesztésben dolgozott, Norbert pedig méhész, és egy húsz hektáros farmot is vitt tíz évig. Aztán a céget, ahol CTO lett, megvásárolta az EPAM, így ő is odakerült, és elindult a Proofminder sztorija indul.

Egy négyzetkilométer = 10-15 millió adatpont

A Proofminder egy mesterséges intelligenciával támogatott gépi látástechnológiai platform. Lehetővé teszi, hogy a gazdák a levelek, tövek szintjén kövessék termőföldjeik fejlődését és időben, a megfelelő helyre juttassák el a szükséges hatóanyagokat. Megbecsülhetik a terméshozamot, figyelhetik a felbukkanó betegségeket, a gyomokat és még számos más tulajdonságot. 

A jelenleg széles körben elterjedt precíziós mezőgazdasági megoldások főleg műholdkép alapúak, így nem tudnak megbirkózni a magas felbontású, közelebbről készített képfelvételeket igénylő kihívásokkal. Az első lépéshez, a képalkotáshoz az elmúlt évek dróntechnológiájának fejlődésére támaszkodtak. Eleinte maguk is drónoztak, később a drónpilótákat összekötötték a gazdákkal. Az ügyfél ad némi előzetes paramétereket a repüléshez, ez alapján készül egy repülési terv. Majd elkészül egy nagy felbontású felvétel a termőföldről. 

A fotók adatait aztán a Proofminder szoftvere elemzi a kért, ügyfélre szabott tulajdonságokat keresve. Azonban az adatokat nemcsak összegyűjtik, de értelmezhető formába csomagolva adják át a gazdáknak. A felületük minden olyan tulajdonságot felsorol, ami által a végfelhasználók számára zökkenőmentes lesz a platform használata. UX interfész, teljesen személyre szabható adatkatalógus bármilyen vizuális adathoz, korlátlan adattárolási lehetőség keresési funkciókkal, automatizált ortofotó- és digitális domborzatmodell-készítés, interaktív eszköz videók és képek csatolásához, minőségellenőrzés, illetve lehetőség jelentések megosztására.

„Ha úgy tetszik, minden egyes kukoricának megvan a GPS koordinátája, meg a hozzá tartozó minőségi mutatók. Egy négyzetkilométeren ez 10-15 millió adatpontot is jelent.

És ezeket kell egy emészthető formában átadni az ügyfélnek. Az adatokat az ügyfél be tudja tölteni saját precíziós gazdálkodási rendszerébe, mondjuk egy permetező drónba. Onnantól az már tudja, hogy hova  és mennyi permetszert kell szórni. Ez nem csak gazdasági illetve fenntarthatósági kérdés, számos EU direktíva is van ami pár éven belül minden EU-s gazdára fog vonatkozni” – magyarázza Levente.

A Proofminder szoftvere terméshozamot becsül.

A kukoricának nincs személyiségi joga

„Megmérjük és megszámoljuk, ami látható” – így foglalja össze Norbert, mire képesek. A gazdáknak minden információ fontos. A talaj minősége a trágyázás miatt, a terméshozam a munkaerő, a tárolási, hűtési kapacitás kalkulálása miatt, az időjárás, a betegségek és egyéb károk pedig a védekezés miatt. Mindezek mérésére az eszköz a mesterséges intelligencia, amitől annak ellenére sem pártoltak el, hogy 2021-ben inkább még elriasztotta a befektetőket, semmint berántotta volna, mint most.

„Sokszor megkaptuk, hogy az MI még nem tart itt. De mi éreztük, hogy be fog érni a piac, és nemcsak a big brothert fogják látni a technológiában. Az agráriumban azért is lehet könnyebb az adaptáció, mert nem jellemzőek a személyiségi jogi kérdések. A kukoricának viszonylag kevés van belőle, a gyomoknak meg még kevesebb – viccel Norbert.  –

Ha megküzd az ember azzal, hogy Lajos bácsi, aki 300 hektáron gazdálkodik, kicsit szkeptikus az MI-vel kapcsolatban, és elhiszi nekünk, hogy mi pontosabban tudunk becsülni, mint ő negyvenéves tapasztalattal, akkor át lehet törni ezeket a falakat. És ezt tapasztaljuk is napról napra.”

Kérdés, hogy mi az, amit érdemes megmérni és megszámolni. Növénytő-számlálás, távolságmérés, termésfigyelés, a növények betegségeinek, gyomjainak feltárása, rovarkár elemzés, időjárás- és vadkár elemzés. Csak néhány a leggyakrabban alkalmazott területekből. A Proofminder célja, hogy azt a perszonalizációs folyamatot, ami végigment a fintechen, az egészségügyön, az oktatáson és még sok más szektorban, az agráriumba is elvigyék. 

A Föld lakosságának növekedésével párhuzamosan egyre fontosabbá válik a megfelelő élelmiszer-ellátás biztosítása, ami a világ minden pontján hatalmas terhet ró a mezőgazdaságra. A mennyiségen kívül a minőségnek is kiemelten magas szerep jut, fontosak a bio, a fenntartható, a fair trade kulcsszavak.

Az EU-ban szigorú szabályozási rendszer van a vegyszerek használatára, az életképes termőföldek száma fogy, minősége egyre romlik. Előbb-utóbb mindenhol szempont lesz, hogy ne használják túl a talajt, a mérsékelt permetezés, és ezzel együtt a differenciáltabb gondolkodás is előtérbe kerül.

Proofminder – parlagfű detektálása egy kukoricatáblában.

Avokádó, olíva, kakaó

2021 még a pilot projektek éve volt, majd az év végén megnyerték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs versenyét, a Techlabet. Azóta több akcelerátorprogramban is részt vettek. A romániai székhelyű regionális Nextcelerator és a francia Euratechnologies is beválogatta programjába a Proofmindert. 

2022-ben jöttek be az első fizető ügyfelek, köztük az egyik legértékesebb magyar családi cég, a Bonafarm csoport, és az egyik legnagyobb francia vetőmagos cég, a MAS Seeds. A cég bevételeiből finanszírozták a fejlődést, mindent visszaforgattak, de saját megtakarításaikból is sok tízmillió forintot fordítottak a növekedésre.

„Technológiailag nincs felső plafon, olyan motort építettünk, ami mögé nagyon gyorsan fel lehet húzni új felhasználási területeket az alapján, mire van a legnagyobb igény”

– mondja Levente. – ami korlátos, az az, hogy mekkora területet lehet belátható időn belül lefelvételezni olyan felbontásban, amire nekünk szükségünk van ahhoz, hogy tényleg lássad a gyomokat, meg az öt centis kukoricatövet.” De a drón-és képalkotótechnológia is jó irányba tart, a mesterséges intelligencia pedig különösen, így a jövőképük is biztató. Mivel költségeik is hektár alapon vannak, az árazást is hektáranként lövik be. Ezt szeretnék minél inkább leszorítani, hogy széles körben terjedjen a technológia. 

Kereste őket amerikai avokádótermesztő és portugál olívatermesztő is, hetente két-három meetingjük van amerikai ügyfelekkel, akikhez organikusan eljut a hírük annak ellenére, hogy a marketingköltségük alulról súrolja az öt számjegyet. Emellett pisztácia-, kakaó-, és szőlőtermesztőkkel is tárgyalnak. A sok pozitív visszajelzés és a megnövekedett figyelem miatt úgy érezték, most kell rálépni a gázra, és a bootstrap után befektetőt keresnek. 

Most lépnek a gázpedálra

Több befektetővel tárgyaltak, de az Impact Ventures-ben nagyon imponált nekik, hogy vették az erőfeszítést, és megpróbálták megérteni, hogy pontosan mit csinálnak, ami azért nem mindig triviális. „Piaci szereplőkkel validáltuk a technológiát, vannak külföldi ügyfeleink – mondja Ambrus az időzítésről. – Amikor az embernek még irodája sincs, a marketing büdzséje alig éri el az öt számjegyet, de így is leszerződik vele Franciaország egyik legnagyobb vetőmaggyártója, akkor azt komolyan kell venni.”

Az Impact Ventures végül 400 ezer euróval szállt be. Az első befektetés arra kell, hogy teljesíteni tudják a már csőben lévő megrendeléseiket, és elkezdjenek dolgozni egy globálisan elérhető terméken. „Még mindig hatalmas kiaknázatlan potenciált látunk a mesterséges intelligencia modellek használatában a mezőgazdaságban. A Proofminder kiemelkedő kompetenciát épített ki egy kulcsfontosságú területen a fenntartható jövő felé.

Ahhoz képest, hogy jelenleg milyen korai szakaszban vannak, egy igazán érett megoldást fejlesztettek ki, és alapos próbaidőszak során szereztek hasznos tapasztalatokat közvetlenül a gazdálkodóktól.

A már most is említésre méltó ügyfélkörük és növekvő eredményük alapján jelentős növekedést és társadalmi hatást várunk a csapattól.” – mondta el Fehérgyarmati-Tóth Károly, az Impact Ventures partnere.

A Proofminder most ezer hektár területet vizsgál át, 2023-ban a területek nagyságának tízszerezését tervezik, és nyolc fős csapatukat is szeretnék bővíteni a befektetésből. Mivel a technológiának nincs felső plafonja, a sikerük azon fog múlni, mennyire sikerül optimalizálni azt, hogy egy hektár felmérése mennyi idő és mennyi pénz. De a csapat már így is büszke arra, amit felépített. Ahogy Ambrus mondja: „jó érzés olyasvalamit csinálni, amihez fel kell venni a gumicsizmát, és amivel értéket teremtünk, nem NFT-kkel kereskedünk. Ez mindhármunknak nagyon fontos.”

Zsoltot mindenki le akarta beszélni, hogy vállalkozó legyen, ma milliárdos cégei vannak

The post Irodájuk sem volt még, amikor leszerződött velük Franciaország egyik legnagyobb agrárcége appeared first on Forbes.hu.