:

Tarolnak a növényi élelmiszerek, az infláció is kevésbé sújtja őket

Az európai növényi alapú élelmiszerek értékesítése 2020 óta 22 százalékkal nőtt. A növényi alapú húsok és tejek is egyre népszerűbbek, és az inflációi is kevésbé sújtotta őket.

Elérte az eddigi rekordját – 5,7 milliárd dollár – a növényi alapú élelmiszerek értékesítése Európában, derült ki a Good Food Institute (GFI) felméréséből. A növényi alapú húsok eladása 2020 és 2022 között 21 százalékkal nőtt, míg a hagyományos húsoké 8 százalékkal csökkent. Az infláció miatt a növényi húsok ára 1 százalékkal emelkedett, míg a húsok ára 11 százalékkal nőtt.

Egy közelmúltban végzett, másik kutatás szerint a növényi alapú húsok globális piaca a 2021-es 7,5 milliárd dollárról 2028-ra 15,8 milliárd dollárra fog nőni, vagyis duplázódni fog.

Népszerű növényi tejek

A tejhelyettesítők a legnépszerűbbek a növényi alapú étkezésben, jelenleg a teljes tejpiac 11 százalékát teszik ki. 2020 óta 20 százalékkal nőtt az értékesítési arányuk, míg a hagyományos tejé 9 százalékkal csökkent.

A növényi alapú sajtok népszerűsége szárnyal: 153 százalékkal nőtt 2020 óta az értékesítési arányuk. Míg a tejből készült sajtoké 4 százalékkal csökkent. Az infláció ebben az esetben is sokkal inkább érintette a hagyományos sajtok árát.

Még mindig kevés

„A számok azt mutatják, hogy Európában tovább nő az érdeklődés a növényi alapú élelmiszerek iránt, ugyanakkor ezek a fenntartható opciók még mindig csak a piac elenyésző részét teszik ki” – mondta Carlotte Lucas, a GFI Europe vállalati elkötelezettségi vezetője. „Az európai kormányoknak és vállalatoknak meghatározó szerepe van abban, hogy a fogyasztók a fenntartható termékeket választják-e. A vállalatoknak továbbra is áldozniuk kell a termékinnovációra, hogy finom és megfizethető növényi alapú opciókat fejlesszenek ki, a kormányoknak pedig kutatásra és infrastruktúrára kell költeniük” – tette hozzá.

A friss kutatás számos ország – Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Románia, Németország és az Egyesült Királyság – értékesítési adatait elemezte.

Több ebből Trappista = pénzkidobás. Mit vegyünk helyette? Ténylegesen tejet készítünk, csak ennek semmi köze nincs az állatokhoz Már annak is örültem, ha kétszer kellett fordulni áruért a Suzukival

The post Tarolnak a növényi élelmiszerek, az infláció is kevésbé sújtja őket appeared first on Forbes.hu.