:
Breaking News

2023 eddig kész katasztrófa a számítógépes szektor számára

2023 eddig kész katasztrófa a számítógépes szektor számára

Szenved a PC piac! Alig fogynak a monitorok! A chipgyártás összeomlott! Ez még csak a kezdet? Kegyetlen évek jönnek?

Minden jel arra utal, hogy a covid éra kegyelmi időszak volt a globális számítógépes iparág számára.

A kényszerű home office sokakat arra kényszerített, hogy új eszközöket vásároljon, a kényszerű lezárások, az utazási és szórakozási lehetőségek korlátozása, valamint a sok helyen az állam által biztosított támogatások miatt pedig erre volt is pénz.

Üzlet Szalai Péter 10 perc olvasás
Chiphiánytól szenved a világ, de hogy jutottunk idáig, és mikor jöhet az enyhülés? Kik nyertek ezen az egészen?
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Jön a gamekre kifejlesztett Evnia a Philipstől, kegyetlenül jó látványvilággal
A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Mi az az üzleti laptop, és miért kell ez neked?
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Ha van 1,3 millió forintod új laptopra, ezt a csodagépet nyugodtan megveheted

Ráadásul még tombolt a kriptó láz, és mindezeknek köszönhetően iszonyatosan megugrottak az eladások két-három évvel ezelőtt. Konkrétan áruhiány lépett fel, és a beszállítók, valamint gyártók nem is tudták tartani a lépést a kereslettel. Ez pedig felhajtotta az árakat, de ez sem számított, úgy vitték a PC-ket és a komponenseket, mint a cukrot.

A gépek, komponensek és perifériák iránt is csökken a kereslet. Kép: Asus

De az inga visszalendült, az aranykor véget ért. Kijöttek a friss piaci adatok, és nincs mit szépíteni a dolgon: az idei év eddig borzalmasan alakul a számítástechnikai szektor számára.

PC: rémálom

A Canalys jelentése szerint az asztali és hordozható gépekből 54 millió darabot értékesíttek.

Ez pedig 33 százalékos, egészen döbbenetes mértékű visszaesést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Ez egyébként azt jelenti, hogy a negyedik egymást követő negyedévben kell realizált a szektor két számjegyű éves csökkenést. A termékkategóriák közül a notebookok kapták az igazán nagy pofont. Éves szinten 34 százalékkal, 41,8 millió darabra csökkent a leszállított termékek száma. Az asztali PC-k is szörnyű eredményt produkáltak, de még így is valamivel jobban teljesítettek. Ez a terület 28 százalékkal 12,1 millió darabra esett vissza.

Bezuhant a laptop piac is.

Az okok világosak: az ünnepi szezon gyatrára sikerült, és a kereskedelmi csatornák a készletek felszámolását tolták előre fő prioritásként. Canalys által 2023 januárjában megkérdezett partnerek 39%-a számolt be arról, hogy több mint öt hetes PC-készlettel rendelkezik, 18%-uk pedig kilenc hetes vagy annál is nagyobb készletről számolt be.

33 százalékos a visszaesés az első negyedévben. Kép: Canalys

Eközben a kereslet minden vásárlói szegmensben továbbra is visszafogott, és nagyobb nyomást gyakorolnak rá az Egyesült Államokban, Európában és más piacokon a további kamatemelések, amely régiókban az infláció csökkentése az elsődleges fontosságú, a fogyasztás felpörgetése helyett. A gazdasági helyzet mindenütt instabil, köszönhetően a többek között a nagy inflációnak, az ukrajnai konfliktusnak, és a bizonytalan tajvani helyzetnek.

Óriási a verseny ebben az iparágban is.

A fogyasztók és a vállalkozások pedig érezhetően óvatosak az új PC-kre fordított kiadásokkal kapcsolatban.

A piaci szereplő közül az Apple bukott a legnagyobbat, hiszen 45,5 százalékkal csökkentek az eladásai.

De a többiek sem dicsekedhetnek, hiszen a helyzetet jól mutatja, hogy az első öt helyezett közül az a HP járt a legjobban, amely „csupán” -24,1 százalékkal zárt.

Az Apple bukta a legnagyobbat. Kép: Canalys

A szakértők arra számítanak, hogy az iparág 2023 negyedik negyedévére szedheti össze magát valamelyest, amiben segíthet Kína nyitása a zéró-COVID politikát követően. 2024-ben pedig a globális gazdasági helyzet javulásával párhuzamosan pedig már a jelentős növekedés is benne van a pakliban.

Csip: Tragédia

A pandémia alatt, és közvetlenül után masszív csiphiány sokkolta a kedélyeket, most viszont masszív túlkínálati válság van. A gyártók értékesítési adatai az év elején 30-50 százalékkal zuhantak, és a jelentések szerint 3-5 hónapra (!!) elegendő készletek állnak raktáron. A kereslet csökken, és minden egyes szereplő veszteséggel küzd.

A csipgyártók élete sem játék és mese. Kép: TSMC

A hírek szerint a Samsung chipgyártó részlege például 1,8 milliárd dolláros mínuszt produkált az első negyedévben, aminek köszönhetően a konszern nyeresége történelmi szintre zuhant vissza ebben az időszakban. Tűzoltásként kivétel nélkül mindenki (SK Hynix, Micron Technology, TSMC, Intel, Samsung stb.) bejelentette, hogy visszafogja a gyártást.

Azonban a helyzetet bonyolítja, hogy több olyan cég is akad, amely 1-2 éve vágott bele óriási kapacitásnövelő beruházásokba, amikor minden azzal volt tele, hogy a félvezetők nélkül elpusztul a világ.

Ez pedig értelemszerűen további nehézségeket okozhat, hiszen ilyen befektetésekből, gyárépítésekből ugyanis nem lehet csak úgy kitáncolni.

Mindenki szenved. Kép: AMD

Egyes vészmadarak szerint 25 éve nem látott ekkora válságot az iparág, ami felemészti a tartalékokat, sőt akár kényszerű fúzióra is késztethet egyes vállalatokat a túlélés érdekében. Mindenesetre az előrejelzések szerint legkorábban 2023 őszére juthat levegőhöz az ágazat, ekkor kezdődhet konszolidálódni a helyzet.

Monitor: Borzalom

Az IDC piackutató cég lesújtó jelentést adott ki a monitorokkal kapcsolatban. 2022 negyedik negyedéve minden idők legrosszabb eredményét hozta, és a trend 2023 év elején sem fordult meg.

A monitorok iránt is jelentősen visszaesett a kereslet.

Ez utóbbi annyira nem lehet meglepő, hiszen ha kevesebb PC fogy, akkor értelemszerűen a monitorok értékesítése is bezuhan.

A vállalat idén 9-10 százalékos csökkenésre számít ezen a piacon, szóval a dolgok még sokkal rosszabbra is fordulhatnak a közeljövőben.

Kilábalás csak jövőre várható a gödörből, és ha minden a legjobban alakul, akkor 2024-ben 5 százalékos gyarapodás várható, ami azért a gyatra bázis után nem valami nagy durranás, de legalább elkerüli a szektor az igazi nagy összeomlást.

The post 2023 eddig kész katasztrófa a számítógépes szektor számára appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés