:

Először került fel magánkórház a szülészeti toplistára

Először került fel magánkórház a szülészeti toplistára

A főváros öt legnagyobb szülészete közé eddig sosem került még magánklinika, tavaly ez megváltozott.

A Válasz Online születésszám alapján készítette el a 2022-es budapesti toplistát, azaz összegyűjtötte azokat az intézményeket, ahol a legtöbb nő szült.

A legnagyobb öt közé idén először bekerült egy magánintézmény is.

A lap szerint ennek két oka van: 2021-ben a legtöbb intézményben megszűnt a szabad szülészválasztás, 2022-től pedig nem lehet szabadon kórházat választani. A szigorítás miatt anyák ezrei tértek át az állami rendszerből a fizetős intézményekbe.

Semmelweis EgyetemHonvédSzent ImreJahn FerencTritonLife (magánkórház)Szent MargitSzent JánosBajcsy-ZsilinszkyMaternity (magánkórház)UzsokiDél-pesti CentrumPéterfyDuna Life (magánkórház)Dr. Rose (magánkórház)

Visszaesett a születések száma

A budapesti újszülöttek száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint jelentősen csökkent, a visszaesés hatszázalékos volt 2021 és 2022 között. Tavaly közel kilencszázzal kevesebb fővárosi baba született.Az átlagos budapesti születésszám-csökkenési adatnál (tehát 6 százaléknál) nagyobb mértékben visszaeső szülészetek mind államiak. Eközben van olyan magánintézmény – a Duna Medical – ahol hajszál híján meghétszereződött a születésszám egy év alatt.Nagy számban emelkedett a privát intézményben szülő nők száma, a Válasz Online által elért magánkórházak több mint 4200 szülést vezettek le tavaly a 2021-es 3450-nel szemben. Interjú Zsiborás Gergő 14 perc olvasás
Majd elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak, és akkor visszavonják a törvényt? – interjú Kincses Gyula MOK-elnökkel
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Szülés: durván emeltek a magánkórházak, íme a számok

The post Először került fel magánkórház a szülészeti toplistára appeared first on Forbes.hu.