:

Egyenlőtlenségek: több nyugdíjat kapnak a férfiak, mint a nők

Bár egy év alatt jelentősen emelkedtek a nyugdíjak a rekordmagas inflációtól így sem védték meg az időseket. A KSH legújabb jelentése szerint így alakultak a számok és a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségek.

A Bankmonitor összegyűjtötte a legfontosabb adatokat és információkat arról, kik és milyen mértékben részesülnek nyugdíjban és mi áll a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek hátterében a nyugdíjak terén.

A KSH adatai szerint 2023 januárjában a magyar lakosság negyede, 2,4 millió fő részesült nyugdíjban vagy valamilyen más nyugdíjszerű ellátásban.

Közülük:

1,99 millió fő kapott öregségi nyugdíjat,254 ezer fő részesült a megváltozott munkaképességűek ellátásában,103 ezren kaptak hozzátartozói nyugellátást,33 ezren életkoron alapuló ellátást54 ezren valamilyen egyéb járandóságot. Több ebből Nyugdíjak: ekkora visszamenőleges emelésre volna szükség Fontos döntést hozott a kormány a nyugdíjakról Eldőlt a legnagyobb magánnyugdíjpénztár sorsa

Az ellátottak közül összesen 38 százalék a férfiak aránya, míg a nők 62 százalékot tesznek ki a teljes sokaságból. Ha csak az öregségi nyugdíjasokat vizsgáljuk, 36-64 százalék a férfiak és nők számának aránya.

Ennek oka a nők hosszabb élettartamában keresendő: a KSH 2018-as adatai szerint egy magyar férfi a 65 éves kor betöltésekor még további 17,1 életévre számíthat, míg a nők várható élettartama 65 éves korban további 23,5 év.

Nemi egyenlőtlenségek

Ismeretes, hogy 2023 januárjában 208 ezer forint volt az öregségi nyugdíjak átlagos összege, míg a mediánnyugdíj 185 ezer forintra volt tehető. Van azonban különbség a férfiak és a nők átlagnyugdíja között.

A férfiakra vetített átlagos nyugdíjösszeg 228 ezer forint, azaz kb. 9,7 százalékkal magasabb az összesített átlagnyugdíjnál. A nőké ezzel szemben 5,5 százalékkal elmarad attól: ők átlagosan 197 ezer forint körüli nyugdíjban részesülnek.

Ezt a jelentős különbséget alapvetően két tényező magyarázza.

A férfiak és nők között aktív korukban megfigyelhető bérkülönbség, amely valóban befolyásolja a nyugdíj mértékét.A két nem szolgálati ideje közötti differencia. Az Államkincstár 2019-es statisztikái alapján a férfiak átlagosan 38,2 évnyi igazolt szolgálati idővel mennek nyugdíjba, míg a nők átlagosan 33,5 évvel. Ez a nyugdíjszorzón keresztül érinti kedvezőtlenül a nőket, és hozza jobb helyzetbe a férfiakat.

Életpályák miatti egyenlőtlenségek

A magyar nyugdíjrendszer sajátosságai miatt a különböző életpályák akár nagyságrendekkel különböző nyugdíjjogosultságokat eredményeznek. Így lehetséges az, hogy több százezren vannak olyan nyugdíjasok, akiknek a havi 100 ezer forintot sem éri el a juttatásuk, míg 35 ezer fő havi félmillió forintot is meghaladó ellátásban részesül.

The post Egyenlőtlenségek: több nyugdíjat kapnak a férfiak, mint a nők appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés