:

Luxussá vált nemcsak az úszás, de a mosógépszerelés is

Luxussá vált nemcsak az úszás, de a mosógépszerelés is

Lassan luxussá válik minden, ami a kikapcsolódásunkhoz köthető, sőt, már az egyszerű felújítási, karbantartási munkálatokat is egyre nehezebb megfizetni. A KSH összesítése szerint így emelkedtek a szolgáltatások árai.

A magyarországi szolgáltatók a KSH összesítése szerint drasztikusan, 15 éve nem látott mértékben emeltek az áraikon szinte az összes területen 2022-ben – írta meg a Pénzcentrum.

Jelentősen megdrágultak a fürdőbelépők, mozijegyek is. Hasonlóképpen a szakik, autó- és háztartási gépszerelők.

Főképpen a nagyobb munkaerőigényű szolgáltatások esetében volt radikális a drágulás a tavalyi évben: a munkaerőhiány mellé bejött a megnövekedett bérigény. Az év második felében a kisadózókat érintő adójogszabályok módosítása miatt szintén emeltek egyes szolgáltatók.

Pénz Forbes 4 perc olvasás
Hiába az infláció, rekordösszegben szórjuk a pénzt külföldön
Üzlet Zsiborás Gergő 5 perc olvasás
Bezárások és extrém megoldások: így ért el minket már most az energiaválság

Néhány szám:

24,3 százalékkal voltak itthon a lakásjavítási, karbantartási szolgáltatások 2022 decemberében, mint egy évvel korábban24 százalékkal nőttek a háztartási berendezések javításának költségei is.22,6 százalékkal kértek többet a járműjavítók, karbantartók decemberben ugyanazért a munkáért, mint egy évvel korábban.17,9 százalékkal drágultak a “testápolási szolgáltatások” decemberben az egy évvel korábbiakhoz képest.

A szolgáltatások összességében mindösszesen 9,5 százalékkal drágultak Magyarországon.

Kikapcsolódni drága

A statisztikai hivatal azt is megnézte, hogyan változott a sport- és szabadidős létesítmények belépőjegyeinek ára az elmúlt időszakban.

A gyógyfürdők belépőnek ára decemberben 29,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ami lényegesen több az általános inflációnálAz uszodákba decemberben 25,6 százalékkal lehetett drágábban bemenni, mint 2021 ugyanezen hónapjában.Az élményfürdők belépői a tavalyi év végén 20,4 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban.A mozijegy inflációja már megindult lefelé. Decemberben 16,6 százalékkal volt drágább a belépő, mint egy évvel korábban, szemben a novemberi 21,3 százalékos év/év mutatóval.

The post Luxussá vált nemcsak az úszás, de a mosógépszerelés is appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés