:
Breaking News

Magyar műholdat vitt az űrbe a SpaceX rakétája

Magyar műholdat vitt az űrbe a SpaceX rakétája

Új magyar kisműholdat bocsátottak fel 2023. április 15-én – olvasható az OTS MTI-n megjelent közleményében. A küldetés különlegessége, hogy a fedélzeti számítógép mesterséges intelligenciával, az űrben dolgozza fel a Földről készített felvételeket.

A VIREO (Virtual Intelligence Realization for Earth Observation) kisműhold fejlesztője és gyártója a C3S Kft., a cég vezérigazgatójával, Horváth Gyulával korábban a 24.hu is beszélgetett. Az űreszköz méretét tekintve 3U, azaz 3 egység, amely azt jelenti, hogy a cipősdoboz nagyságú kockaműhold, azaz CubeSat három, egyenként tíz centiméteres élhosszúságú elemből áll.

A VIREO a C3S Kft. és egyben Magyarország második 3 egységnyi műholdja, amelyet a vállalat a jelenleg is űrben üzemelő RadCube műhold sikeres misszióját követően valósított meg.

A hároméves élettartamra tervezett műholdat a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról indították el a SpaceX egyik Falcon 9 rakétájával.

A VIREO segítségével a szakemberek azt próbálják ki, miként támogatja a mesterséges intelligencia bolygónk világűrből történő fotózását. Hogy ez kiderüljön, a műholdat kamerákkal szerelték fel, a mesterséges intelligencia pedig még a fedélzeten előzetesen feldolgozza azokat a képeket, amelyeket a rendszer leküld a Földre.

6381380 / Getty Images Illusztráció.

Ezzel a technológiával gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a földfigyelés, ami többek között olyan ágazatokban jelenthet előrelépést, mint a katasztrófavédelem, a mezőgazdaság vagy az energetika, hiszen az űrből érkező felvételekkel gyorsan és pontosan követhetőek a földfelszín változásai, illetve a nem várt események. A módszer továbbfejlesztése többek között olyan területek felé is utat nyithat, mint a műholdflották jobb összehangolása, az internet távoli vidékekre való eljuttatása, az űrbányászat, az űrszemét csökkentése vagy a nagyon távoli űrmissziók sikere.

A mesterséges intelligenciához kapcsolódó fejlesztésben a C3S partnere az aiMotive volt. A konzorcium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 2019-ben kiírt pályázaton nyert támogatást.

The post Magyar műholdat vitt az űrbe a SpaceX rakétája first appeared on 24.hu.