Így drágul a nyár egyik legfontosabb kelléke
- Forbes
- 17 Apr, 2023
- Címkék: #Pénz # gasztronómia # infláció # nyár
A költségek beépítése olyan drasztikus áremelkedést okozna, hogy senki sem venne fagylaltot. Pedig már így is őrült drága egy gombóc.
Tavaly az átlagár gombóconként 400-450 forint volt, idén a Magyar Cukrász Ipartestület elnökének előrejelzése szerint újabb 10-15 százalékos áremelkedés várható.
Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője az Inforádiónak elmondta,
nagyjából 440-520 forint között lehet egy gombóc ára az idén.
A drágulás egész Európában visszafogja a keresletet.
A cukrászok az alapanyagok, az energia drágulását valószínűleg nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban a kereslet várható visszaesése miatt. A vásárlók ugyanis nem vennének fagylaltot, ha olyan drasztikusan megemelnék az árát, amit a drágulás megkövetelne.
Mindez a profit és a jövedelmezőség rovására mehet, ráadásul veszélyeztetheti is a vállalkozások működését. További kockázat a munkaerőhiány.
The post Így drágul a nyár egyik legfontosabb kelléke appeared first on Forbes.hu.