:

Újabb brüsszeli eljárás indul egy különadó miatt – mi lesz a nemzeti tüzépekkel?

Az iparág nagy felháborodására pontosítani fogják a nemzeti tüzépek koncepcióját, miközben újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint az állam nem kíván saját építőanyag-kereskedelmi hálózatot, monopóliumot létrehozni és nem száll be a piaci versenybe – írja a 24.hu.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium által előterjesztett „A magyar építészetről szóló törvény koncepciójának” javaslatai között szerepel

az építőanyagok behozatalára és kivitelére teljes körű regisztrációs kötelezettség, 30 nappal a cégek ügyleteit megelőzően.export esetén vételi és elővásárlási jog illetné meg az államot a regisztrált alapanyagokra és termékekre,ezek ellenértéke nem lehetne magasabb egy központilag meghatározott árszintnél.a bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén szankcionálást, a hatóságok erőteljes fellépését tartanák szükségesnek. Több ebből Paks II valószínűleg holt teher lesz, de folytatni kell – interjú Magyarország energiastratégiájáról Erdoğan ostobasága: így vesztett el 10 évet a török gazdaság

Kiderült az is, hogy bizonyos belföldi építőanyag-ipari gyártócégek kiegészítő bányajáradéka miatt újabb kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen az Európai Bizottság.

Felvetődött azt is, hogy az építésgazdaságért felelős miniszter legfeljebb egyéves exporttilalmat rendelhet el bizonyos termékekre, amennyiben arról értesül, hogy az építőanyagok kivitele „jelentős mértékben akadályozza, vagy ellehetetleníti a kritikus infrastruktúrák létesítését, működését, fenntartását, fejlesztését”.

Az állam által megvásárolt termékek állami tulajdonú, elsősorban a magyarországi építőanyag-ellátás biztosítása érdekében felállított „Nemzeti Építőanyag Kereskedésekben” és „Nemzeti Faiskolákban” lennének megvásárolhatók. A minisztérium szerint ezek esetében országos lefedettség szükséges.

A 24.hu a témáról készített részletes anyagában megszólaltatja az ÉVOSZ elnökét és egyéb iparági szereplőket is.

The post Újabb brüsszeli eljárás indul egy különadó miatt – mi lesz a nemzeti tüzépekkel? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés