:

Napelem-robbanás: rekorder volt eddig a napenergia-kapacitásunk

Rekordsebességgel szaporodtak a háztartási méretű napelemes rendszerek és a napelemparkok, ennek köszönhetően soha nem látott ütemben bővült idén a naperőmű-kapacitásunk.

A Portfolio összegzése szerint története messze leggyorsabb ütemű bővülését érte el az idei első negyedévben a magyarországi naperőmű-kapacitás. A január-márciusi időszakban

közel annyival nőtt a fotovoltaikus erőművek beépített teljesítőképessége, mint a tavalyi rekordévben fél év alatt.

A háztartási méretű napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége március végére meghaladta az 1702 megawattot, vagyis 171 megawattal bővült a negyedév során.

A mindeddig legjobbnak számító negyedéves eredményt 2021 második negyedévben érte el a piac 167 megawattos növekedéssel.

Március végén 193 248 darab háztartási napelemes rendszer működött az országban, miután számuk a negyedév során 23 861-gyel emelkedett az elosztói és energiahivatali adatok alapján.

Több ebből Kérleli a napelemes szakma a kormányzatot, áldozatokat emlegetnek Napelemrendelet: itt vannak az első reakciók

Az okokról és a jövőben várható változásokról részletesebben olvasható a Portfolio.hu cikkében.

A háztartási naperőművek állományának növekedését a rezsirendelet bejelentése és a hálózati betáplálási stop kihirdetése után benyújtott igények realizálódása hajtja. A telepítő cégek ennek köszönhetően 2023 nyaráig, nyár végéig rendelkeznek megbízásokkal, vagyis eddig bővülhet tovább a kapacitás.

The post Napelem-robbanás: rekorder volt eddig a napenergia-kapacitásunk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés