:
Breaking News

Megvan, mikor szállhat fel a SpaceX csillaghajója

Megvan, mikor szállhat fel a SpaceX csillaghajója

Sokáig úgy nézett ki, hogy április 17-én történelmi jelentőségű indítást könyvelhet el a SpaceX, azonban mindössze 8 perccel a kilövés előtt bejelentették, meghiúsult a Starship rakéta kilövése, ugyanis a Super Heavy első fokozatú hordozórakétájának szelepe befagyott – írja az Interesting Engineering.

Elon Musk űripari vállalkozása azonban közölte: új időablak nyílt meg a Starship számára, így április 20-án, csütörtökön, magyar idő szerint 15 óra 28 perckor ismét megpróbálkoznak a világ legnagyobb rakétájának felbocsátásával. Az indítási ablak 62 perc lesz.

Teams are working towards Thursday, April 20 for the first flight test of a fully integrated Starship and Super Heavy rocket → https://t.co/bG5tsCUanp pic.twitter.com/umcqhJCGai

— SpaceX (@SpaceX) April 17, 2023

A Starship felső fokozata a Super Heavy gyorsítórakétával együtt 120 méter magas, és a valaha indított legerősebb rakéta lesz, amikor felszáll.

A SpaceX óriási reményeket fűz a Starshiphez, bár azt a dél-afrikai milliárdos sem garantálja, hogy eléri a Föld körüli pályát. A vállalat arra fejlesztette a járművet, hogy embereket és rakományt szállítson a Holdra és a Marsra – néhány milliárdos pedig már le is foglalt fuvart, annak ellenére, hogy a Starship még nem állt soha Föld körüli pályára. A NASA is ezt az egységet választotta az Artemis-program első, legénységgel ellátott űrhajójának.

The post Megvan, mikor szállhat fel a SpaceX csillaghajója first appeared on 24.hu.