:

Nyugdíj vs. infláció: mire lesz elég, amit idén emelnek?

Nyugdíj vs. infláció: mire lesz elég, amit idén emelnek?

Sok nyugdíjas érzi az elmúlt évek nagy emelései után, hogy a nyugdíja valójában kevesebbet ér. Mit mondanak a számok, igazuk van? A svájci nyugdíjszámítással jobban jártak volna?

A KSH adatai szerint 2022-ben az átlagos öregségi nyugdíj meghaladta a havi 164 ezer forintot, ami a 2023-as év eleji emelést követően közel 189 ezer forint lett. Ez 2011-hez képest 2,1-szeres emelkedés (miközben a nettó keresetek 2,8-szeresükre nőnek) – írja elemzésében a GKI Gazdaságkutató.

Mi áll a növekmény mögött?

Részben a mindenkori fogyasztói árindexet meghaladó nyugdíjemeléseknek, részben az évről-évre végrehajtott nyugdíjkorrekcióknak (nyugdíj prémium), részben a 13. havi nyugdíjnak, részben viszont annak köszönhető, hogy az új nyugdíjasok induló nyugdíja magasabb, mint az elhunytaké.

De többet érnek-e a nyugdíjak valójában?

A különböző címkéjű emelések hatására azt gondolhatnánk, hogy a nyugdíjak jelentős reálérték növekedést értek el az elmúlt években. Habár a normál (nyugdíjba beépülő) emelések jellemzően meghaladták az adott évi áremelkedések ütemét, ez azonban 2020-ig csak 12,8%-kal emelte a nyugdíjak vásárlóértékét 2011-hez képest (a fogyasztói árindexszel számolva). Az ugrás a 2022-es választást megelőző évben történt, ekkor az átlag nyugdíj közel 20%-kal haladta meg a 2011-es értéket. 2022-ben az év elején jelentős nyugdíjemelés történt, majd év végén sor került egy újabb korrekcióra, a megugró infláció miatt

a reálérték a 2011-est csak 17,8%-kal haladta meg, vagyis csökkent a nyugdíjak vásárlóereje 2022-ben.

A nyugdíjak és a nettó keresetek alakulása (2011 = 100). Forrás: GKI

Mire lesz elég az idei emelés?

A 2023-as emelés(ek) már csak szinten tartásra lesznek elegendők. Ezzel 12 év alatt az átlag nyugdíj reálértéke 17,7%-kal (évi 1,4%-kal) emelkedik. A különböző, kormányzati „ajándékként” előadott emelések valójában csak elfedik azt a tényt, hogy a korábbi, svájci indexálás ennél kissé jobb helyzetbe hozta volna a nyugdíjasokat: 30,2%-os emelés úgy, hogy 2012-ben csökkent volna a nyugdíjösszeg. A valóságban a csökkenés nyilván nem valósult volna meg, így a svájci indexálás még jobb eredményt adna. Szintén fontos látni, hogy a KSH által közölt fogyasztói árindexszel számoltunk, ha ennek nyugdíjas alindexét vesszük, akkor a reálérték növekedés még kisebb volna. A 2019-től számított mutató csak 2022-ben válik el jelentősen az átlagos árindextől, ami kissé eltér a köznapi érzettől.

Az öregségi nyugdíjasok és a nyugdíj kifizetések megoszlása a havi nyugdíj alapján
2022-ben (%). Forrás: KSH adatok alapján GKI számítás. Összes nyugdíj: a havi kifizetett öregségi nyugdíjak teljes összegéből az adott csoport részesedése.

Mennyi a nyugdíjas létminimum?

Az átlag nyugdíj és annak emelkedése eltakarja a nyugdíjasok rendkívül különböző élethelyzetét.

A KSH szerint csaknem pontosan 2 millió öregségi nyugdíjas volt 2022-ben, akiknek átlag nyugdíja 164 ezer forint volt. Egy másik adatközlés szerint a 2,3 millió fős, saját jogon nyugdíjasok járandóságának 38,7%-a haladta meg ezt az értéket. A másik oldalon a nettó minimálbér (havi 133 ezer forint) alatt volt a nyugdíjak 42%-a.

A Policy Agenda szerint a nyugdíjas létminimum 2020-ban havi 114 ezer forint volt, ami 2022-ben 145 ezer forintra emelkedhetett az átlagtól eltérő nyugdíjas fogyasztói kosár miatt. Ez alapján 1,2 millió nyugdíjas, a nyugdíjasok több mint felének nyugdíja nem érte el a nyugdíjas létminimum szintjét 2022-ben. Várhatóan 2023-ban a helyzet még rosszabb lesz, mivel a nyugdíjas árindex ismét meghaladja majd a kapott emelés mértékét.

The post Nyugdíj vs. infláció: mire lesz elég, amit idén emelnek? appeared first on Forbes.hu.