:

Lakáspiac: ennyit jelent az árban a jó szigetelés

Lakáspiac: ennyit jelent az árban a jó szigetelés

Ma már jól látszik a lakáspiacon a tavalyi extrém energiadrágulás, a szigeteléssel rendelkező lakások előnybe kerültek a szigetelés nélküliekkel szemben a piacon: nézzük, hogy alakultak az árak.

Sőt utóbbiak hosszú távon marginalizálódhatnak az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint. A lakáskeresők számára is értékesebbé váltak azok az ingatlanok, amelyek esetében pontosabb információt kapnak az (kedvező) energetikai adottságokról.

A rezsivel kapcsolatos információk még jobban felértékelődhetnek, a kormány ugyanis azt tervezi, hogy egyedileg szabályozhatóvá tennék a távhős ingatlanokat is.

Lehetőséget kaptak az eladók

„A vevők és az eladók is energiatudatosabbá váltak az elmúlt időszakban. Az energiafogyasztást és rezsikiadásokat tekintve a lakóingatlan-tulajdonosok igyekeznek csökkenteni a kitettségüket egy esetlegesen felmerülő nemzetközi energiakrízis esetére” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az oldalon tavaly ősz óta a hirdetők megadhatják az ingatlanjuk energetikai jellemzőit.

A szigetelt lakások iránti kereslet jelentősen nőtt. A múlt év utolsó negyedévében az érdeklődések 20 százaléka érkezett kifejezetten ezekre az ingatlanokra, az idén viszont már 28 százalékos volt ez az arány az oldal adatai szerint. Az eladásra kínált budapesti és vármegyeszékhelyeken található szigetelt lakóingatlanoknál átlagosan 12 centis hőszigetelés védi a lakásokat a hidegtől.

A kínálati oldalon pedig az látszik, hogy januárban az eladó használt házak és lakások 13 százaléka volt szigetelt, április közepén már 19 százalékos volt az arányuk. A szakértő szerint várhatóan a jövőben egyre többen adják majd meg az energetikai jellemzőket egy-egy lakásnál vagy háznál, ez ugyanis nagyban befolyásolhatja az értékesítési időt.

Paks II valószínűleg holt teher lesz, de folytatni kell – interjú Magyarország energiastratégiájáról

Az árakban is visszaköszön a takarékosság

A kedvezőbb energiafogyasztást a lakóingatlanok ára is tükrözi.

A szigetelt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten 950 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken 647 ezer forint, ami 11, illetve 23 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekre vonatkozó átlagokat.

Forrás: Ingatlan.com

A napelem is számít

A napelemmel felszerelt házak is egyre nagyobb arányban vannak jelen az eladó ingatlanok esetében. Január elején csak az eladó házak 3,5 százalékán volt napelem, ez az arány 4 százalékra nőtt áprilisra. A szigeteléshez hasonlóan a napelemes rendszer is komoly árnövelő tényező.

A fővárosban a napelemes eladó házak átlagos négyzetméterára 944 ezer forint, ami 23 százalékos prémiumot jelent.

A vármegyeszékhelyeken ezeket a házakat közel 750 ezer forintos ár jellemzi, ami 43 százalékkal magasabb értéket jelent. Az eladó napelemes házak átlagosan 8 KW-os rendszerrel vannak felszerelve a mindkét településtípuson.

Balogh László szerint az elmúlt év energetikai kihívásai pozitív hatást gyakorolhat a tulajdonosok energiatudatosságára. A napelemmel szerelt eladó házak aránya tovább növekedhet lakáspiacon. A szigetelés nélküli piacképes lakások egy részét pedig a vevők előbb-utóbb korszerűsíteni fogják. Elsősorban azért, mert a szigetelés nélküli ingatlanok a következő időszakban még inkább háttérbe szorulhatnak a lakáspiacon.

The post Lakáspiac: ennyit jelent az árban a jó szigetelés appeared first on Forbes.hu.