:
Breaking News

Fontos döntést hozott a kémbank is a szankciók bejelentése után

Az amerikai szankciók bejelentése és Magyarország kilépése után a kémbanknak is nevezett orosz alapítású Nemzetközi Beruházási Bank (IBB) eldöntötte, marad-e Budapesten.

Múlt héten felpörögtek az események a budapesti székhelyű IBB háza táján:

szerdán a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet szankciókat jelentett be a bank és annak vezetői ellen; péntekre a magyar kormány döntött: utolsó EU-tagként amerikai nyomásra kilép a bankból és visszahívja a magyar igazgatósági tagokat is;a korábbi, Oroszország elleni szankciók és a többi EU-tag kilépése miatt a bank már amúgy is nehéz helyzetbe került, ekkor a Mészáros-féle MKB sietett a segítségére.

A bank egyik legnagyobb részvényese Magyarország volt, emellett számos előjogot és mentességet élvezett Budapesten a pénzintézet. Ugyanakkor a magyar fél kiszállása és a szankciók teljesen ellehetetlenítik a működésüket, így a bank döntést hozott arról, hogy

Oroszországba költözteti a központját és a teljes operációját, kivonulnak a magyar piacról.

A hírt maga a bank jelentette be, az Mfor szúrta ki a rövid közleményt. A pénzintézet korábban megállapodást kötött a magyar kormánnyal arról, hogy székhelyét Budapestre teszi át, most kezdeményezték is ennek felbontását. A bank eddig a patinás, Ybl Miklós által tervezett Lánchíd Palotában működött.

Borítókép: Átadása után az IBB budapesti székháza, a felújított Lánchíd Palota. A homlokzatról mára minden EU-s ország zászlaja eltűnt. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

The post Fontos döntést hozott a kémbank is a szankciók bejelentése után appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés