:

Elbukta, amit eddig összedolgozott a forint, a háttérben egy jegybanki nyilakozat áll

Elbukta, amit eddig összedolgozott a forint, a háttérben egy jegybanki nyilakozat áll

Reggel még 371 forint körül volt az euró, az elmúlt két hét erősödése tartósnak tűnt. A jegybank alelnökének szavai után azonban órák alatt begyengült az árfolyam megint.

Egy erős nyilatkozat a jegybankból

„A következő döntés a sorban a kamatfolyosónk szélességének módosítása lehet. A tavaly őszi rendkívüli feltételekre reagálva az egynapos betéti gyorstender kamatának emelése mellett extrém széles kamatfolyosót alakítottunk ki. A nemzetközi befektetői hangulat sokat javult azóta. A szélsőséges kockázati forgatókönyvek kiárazódtak, nincs már szükség ilyen nagy mértékű mozgástér fenntartására, így a kamatfolyosó felső szélének jelentősebb szűkítéséről a monetáris tanács jövő heti ülésén döntés is születhet” – nyilatkozta Virág Barnabás (képünkön), az MNB alelnöke a Vg.hu-nak.

A jegybank alelnöke arról is beszélt, a 18 százalékos betéti ráta módosításának kérdése majd csak az ezt követő kamatdöntéseken kerülhet napirendre. 

A nyilatkozatból a piac az effektív kamat közelgő csökkentésére következtet. A forint eszközök most azért nagyon népszerűek, mert jó hozamot lehet rajtuk elérni a magas kamatkörnyezet miatt. Az MNB így legalább a forint árfolyamát tudta stabilizálni és erősíteni, egy euró ma reggel már 371 forintba is került a bankközi kereskedelemben.

A fenti nyilatkozat azonban megijesztette a befektetőket, az alapvetően pozitív nemzetközi hangulatban nagyot esett ma a forint: délutánra egy euró 378,2 forintnál járt.

Forrás: Google Finance

The post Elbukta, amit eddig összedolgozott a forint, a háttérben egy jegybanki nyilakozat áll appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés