:
Breaking News

Olcsó tengerparti nyaralás 2023-ban? Íme 5 tuti tipp  

Olcsó tengerparti nyaralás 2023-ban? Íme 5 tuti tipp  

Michael O’Leary aggódik. A harsány, beszólogatós Ryanair-vezér e havi címlapinterjúnkban meglehetősen visszafogottan beszélt arról, hogy milyen nyárral tervez, mert ikonját, Warren Buffet-tet követve azt vallja, hogy amikor mindenki optimista, neki akkor kell óvatosnak lennie.

Márpedig most valóban mindenki kiemelkedően jó nyári turistaszezont vár Európában és jól látszik, hogy a repjegyárak tavalyhoz képest bőven 10 százalék feletti mértékben emelkednek, a covid előtti évekhez képest pedig még jóval nagyobb a drágulás.

Egyelőre nem igazodtak O’Leary aggodalmai, semmi rendkívüli körülmény nem kavart be, kitartóan nagy a kereslet a nyaralások iránt. Az utas ebből annyit lát, hogy a szállásárak eleve jóval magasabbak a tavalyinál, a szállásadók jellemzően be tudják építeni az árakba a költségeik komoly emelkedését. A magyar nyaralójáratok esetében pedig a repjegyárak is többnyire nagyon magasak, ezeknél a drágulás átlag feletti. Jelenleg egy átlagos család számára horror költség jön ki, ha a legnépszerűbb görög szigetekre, vagy spanyol tengerpartra keresnek júliusra repjegyet és szállást, de nem érdemes gyorsan lecsapni ezekre az ajánlatokra. Néhány dologra odafigyelve és egy picivel több időt a nézelődésre-tervezésre rászánva sok pénzt megspórolva indulhatunk majd nyaralni. Íme pár tipp ehhez.

Olcsó és drága úticélok

Ha nincs tutibiztos úticélunk, még rugalmasan választhatunk, akkor érdemes figyelembe venni, hogy vannak extrém drágán elérhető nyaralóhelyek, másokra pedig jellemzően jóval olcsóbbak a repjegyek. Az átlagos ár nem az adott hely szépségétől függ és még a népszerűségével sem arányos sokszor.

Leginkább az számít, hogy a kereslethez képest milyen kínálatot tesznek be a légitársaságok – évek óta vannak meglepően olcsó és drága úti célok, egymáshoz közel esők is.

A görög szigetek közül elképesztően népszerű a magyar turisták körében, mégis kevés járat van Rodoszra és Zakintoszra, ezekre hosszú évek óta a legmagasabb az átlagos jegyár úgy is, hogy mindkét fapados szolgáltató repüli őket. Kréta hasonló, de itt legalább nőtt valamit az elmúlt évben a járatszám. Heraklion ismertebb, Hániába általában alacsonyabbak az árak – azért is, mert utóbbira mindkét szolgáltató repül. Korfu és Szantorini a közepes kategória szokott lenni, jóval átlag alatt pedig Mikonoszra és Lefkadára (a reptér Preveza-Aktion) juthatunk el.

A spanyol úticélok közül Mallorca általában kiemelkedően drága, Malaga és Alicante se sokkal olcsóbb, lefelé lóg ki viszont a kevesek által ismert Castellón (Valenciától északra a parton). Amikor most júniusra Mallorcára 50-80 ezer forintos jegyeket kínálnak, Castellónba 15-20 ezer között is vannak. Ez a nem mindegy egy családnak.

Málta, Nizza és Szicília 25-30 ezres jelenlegi jegyei az átlaghoz állnak közel és Burgasznál is hasonló a helyzet.

A nyári szünet idejére is vannak viszont 15 ezer forint táján jegyek Bariba, Nápolyba és Riminibe, már csak a megfelelő partszakaszt kell a közelükben megtalálni.   

Érdekel!

Hirtelen árzuhanások

A dinamikus árazás régóta megszokott a diszkont légitársaságoknál, az elmúlt időszakban ugyanakkor a kilengések megnőttek. Egyik nap 30 ezres jegy tud leesni három nap alatt 7 ezerre, nem csak a Ryanairnél, de a Wizznél is. Most is van például Mikonoszra június végére 7919 forintos jegy és soha nem tudhatjuk, épp melyik napra esnek le hirtelen az árak.

Egyre gyakrabban látni ilyen hirtelen behullásokat egy-két hónappal indulás előtt, a nyári időszaknál most indul az az időszak, amikor az ilyeneket kiszúrhatjuk.

Aki rugalmas a nyaralás időpontjával, kis odafigyeléssel, a néhány kedvenc úti cél áraira néhány naponta rápillantva biztos fog váratlanul jó ajánlatra lelni – kivéve a fent említett méregdrága szigeteket.   

Lépj túl Ferihegyen

Mivel a nyaralójáratok Budapestről a legdrágábbak, jó ötlet körülnézni a többi környékbeli reptéren is. Persze mindenkinek a lakhelyétől függ, hogy mennyi plusz kiadás, vagy épp spórolás Bécsből, vagy akár Zágrábból indulni, de Debrecent se felejtsük ki. Az ottani járatokat az „idióta utasadó” természetesen ugyanúgy drágítja, mint a Ferihegyről indulókat, de mindhárom debreceni nyaralóútvonal esetében érvényes, hogy olcsóbbak a járatok, mint Budapestről. A külföldi repterekről ugyanakkor nem csak olcsóbbak jellemzően a jegyek, de olyan kiváló nyaralóhelyek is elérhetők, amelyek Magyarországról menetrend szerinti járattal nem. Bécsből például Kefalónia, Szkiatosz, vagy épp Ohrid, Zágrábból Kósz, Pozsonyból Dalaman.  

Törökország

Túllépve az eljutás költségén, van egy ország, ahol a tartózkodás annyira olcsó, hogy magas repjegyárak mellett is jócskán csökkenthető vele a nyaralás összköltsége.

A török líra évek óta tartó drasztikus gyengülése nyomán az átlagos bolti árak is jóval alacsonyabbak, mint itthon.

A szállásokat természetesen euróban árazzák, de így is ki lehet fogni nagyon jó árakat. Ezen túl viszont ha mindent helyben fizetünk lírában – mondjuk magunknak főzünk, vagy a helyiek kedvenc éttermeiben kajálunk – a török riviéra komoly megtakarítással kecsegtet. És idén végre az utazási irodák charterei mellett indul fapados járat is Budapestről és Debrecenből Antalyába, az északnyugaton élőknek pedig adja magát a már említett dalamani járat Pozsonyból.   

 Csomag okosan

Az elmúlt években a jegyáraknál sokkal meredekebben emelkedett a csomagok ára a diszkontcégeknél. Közülük is a Wizz Air jóval nagyobb mértékben emelt, mint a Ryanair.

Ezért alapvető fontosságú, hogy ha csomaggal utazunk, akkor ne csak az alapjegyárat figyeljük, hanem a csomaggal növelt árakat vessük össze.

De komoly spórolás érhető el azzal is, ha kevesebb csomaggal megyünk. Egy mezei feladott csomag ára gyakran súrolja már a 15-20 ezer forintot, de a normál kézipoggyászként funkcionáló gurulós bőrönd felvitelére jogosító elsőbbségi beszállást is rendszerint 10 ezer forint felett méri a Wizz. Nyilván a legolcsóbb az ingyenes, de az ülés alá beférő pici csomagba nehéz beférni. Ha csak a ruhán múlik a dolog, egy mosás nyaralás közben pofonegyszerű és néhány euró, ha ez kivált több csomagot, elég kis extra macerával lehet komoly összeget spórolni.     

+1 A szállásár is zuhanhat

Ahhoz, hogy olcsó szállást találjunk, jó tudni, hogy az úticélunkon milyenek a kínálati viszonyok főidényben. Ettől függ, hogy korán, vagy későn érdemes foglalni. Ahol nincs telt ház, ott jellemzőek a last minute leárazások. Persze a jó ár/érték arányú szállások fogynak el leghamarabb, de ahol marad valamennyi kínálat, ott mindig beindul egyfajta árverseny az árazást a nagy szálláskereső oldalakon maguk végző szálláskiadók között.

A nagy görög szigeteken július közepéig last minute is találni jó szállásokat, utána már inkább csak egy-két napos maradékok adódnak.

A kisebb szigetek közül sok telt házas már júliustól, ezekre korán kell foglalni, de a legjobb elő- és utóidényben menni harmadáron. Van, ahol a helyi utazási szokások is számítanak: Szicíliában például a július még nem olyan drága, ellenben augusztusban ugranak az árak, amikor az olaszok is elindulnak délre vakációzni.

Alapszabály, hogy lemondható szállást foglaljunk.

Ez nem csak akkor jön jól, ha nem tudunk utazni, vagy módosítják a repülő menetrendjét és egy-két nappal később érkezünk. Elképzelhető, hogy később találunk egy sokkal jobb ajánlatot és akkor egyszerűen átválthatunk arra.

The post Olcsó tengerparti nyaralás 2023-ban? Íme 5 tuti tipp   appeared first on Forbes.hu.