:

Kötelező lesz akciózniuk a boltoknak, és marad az ársapka – íme a részletek

Június 30-ig meghosszabbodnak az ársapkák, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány arról is döntött, hogy kötelező lesz akciózniuk a nagy láncoknak.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy figyelik a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját, és a kormány célja továbbra is az, hogy év végére egyszámjegyűre szorítsák az inflációt.

Az árstopok meghosszabbítására lehetett számítani, mert Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, egyelőre még nem tört le eléggé ahhoz az infláció, hogy az eredetileg április 30-ig bevezetett ársapkákat kivezessék. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte: ameddig háború és a brüsszeli háborús szankciók vannak, addig a magas infláció is velünk lesz, de a kormány megteszi, amit tud. A kereskedőket továbbra is napi szinten, és országosan

árstoprazziákkal ellenőrzik, az árstopok bevezetése óta több mint hatezer üzletet ellenőriztek.

Kötelező lesz akciózni a nagyoknak

Figyelik a boltok árképzését: Szentkirályi megerősítette, hogy a fogyasztóvédelem és a GVH felállít egy online árfigyelő rendszert, ami fokozni fogja a versenyt és megakadályozza a túlárazásokat. Emellett a kormány akciók meghirdetésére fogja kötelezni a „jelentős árbevétellel rendelkező üzleteket”, vagyis a kicsiket nem. Az alapvető élelmiszereket húsz kategóriába kell besorolni (gyümölcs, zöldség, hús), valamennyi kategóriában az akciót meglőző időszakban tapasztalt árnál l Emellett fontos az is, hogy mindneki az előírt készletet iztosítsa a boltokban az előírt áron.

Cikkünk folyamatosan frissítjük.

The post Kötelező lesz akciózniuk a boltoknak, és marad az ársapka – íme a részletek appeared first on Forbes.hu.