:

Mi lesz a pénzünkkel? A vártnál is rosszabb helyzetben a magyar gazdaság

Megtartotta negyedéves sajtótájékoztatóját a Raiffeisen Bank, ahol a magyar gazdaság mellett az eurozóna és az Egyesült Államok gazdasági helyzetét is elemezték.

Nyárig biztosan folytatódik a magyar gazdaság visszaesése, az elemzők is eszerint változtatták a várakozásaikat – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A pénzintézetnél korábban 1 százalékos magyar GDP-növekedést vártak 2023-ra, ezt változtatták 0 százalékra. Sőt, az első félévben fokozódó visszaesésre számítanak: a magyar gazdaság teljesítménye a tavalyi második negyedévhez képest negatív lesz az idei második negyedévben – mondta. A közel 10 százalékos reálbércsökkenés és a hasonló mértékű kiskereskedelmi forgalomcsökkenés; valamint a 25 százalék felett maradó infláció váratlanul érte az elemzőket. Emiatt a második félévben nagyon lassú kilábalásra számítanak, de reálbér-növekedésre nem.

Több ebből Mi lesz a pénzünkkel? A vártnál is rosszabb helyzetben a magyar gazdaság Bérlettel újít az egyik fapados légitársaság

Az egyetlen jó hír, hogy a magyar nettó export javult: a legfrissebb, februári külkereskedelmi adat kedvező, és az energiaárak is mérséklődtek. Az export jó teljesítménye miatt a második negyedévben már kicsit ütemesebb inflációcsökkenésre számítanak a Raiffeisennél, a bank elemzői szerint a bázishatás miatt

sikerülhet év végére elérni az egyszámjegyű inflációt.

Az MNB részéről ugyanakkor indokolt az óvatos hozzáállás a kamatcsökkentéshez. Az elemzők a harmadik negyedévre várják az irányadó kamat csökkentését, év végére pedig a jelenlegi 13 százalékos jegybanki alapkamat 12 százalékra csökkenhet.

Tovább emelheti a kamatlábat az EKB

„Az Európai Központi Banknál (EKB) csalódottak, mert nem csökken a mögöttes infláció” – mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen elemzője. Az élelmiszer-infláció továbbra is meghaladja a 15 százalékot az eurozónában, ez jóval magasabb a 6,9 százalékos összinflációnál. Recessziótól azonban nem kell tartani: bár az utolsó negyedévben kereken 0 százalék volt a GDP változása az eurozónában, ez várhatóan innen már csak felfelé alakul, sőt. 2024-től nőhet a gazdasági teljesítmény növekedésének üteme.

Az európai irányadó földgázár jelentősen visszacsökkent a tavaly nyár végi 300-350 eurós szinthez képest, jelenleg 40 euró körül van. A munkanélküliségi ráta 6,6 százalék az eurozónában, ami rekordalacsonynak számít.

A bank elemzői arra figyelmeztettek: az Európai Központi Bank irányadó kamatlába akár 4 százaléknál is magasabb lehet a közeljövőben. Várakozásaik szerint többszöri, 25 bázispontos emelések várhatók az EKB részéről.

Bidennek nem lesz könnyű dolga

Az Egyesült Államokban is fokozatosan nő a foglalkoztatottsági szint – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Szükségesnek látja, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed továbbra is kamatot emeljen, de szerinte karnyújtásnyi távolságra került a kamatemelési ciklus teteje. Két héten belül azért még számít egy 25 bázispontos emelésre, ugyanis május 3-án jön a következő kamatdöntés.

Az USA-ban a jövő évben – a választás évében is – gyenge gazdasági teljesítményre számítanak. Az infláció 2 százalékra csökkentése pedig reálisan csak 2025-re érhető el.

The post Mi lesz a pénzünkkel? A vártnál is rosszabb helyzetben a magyar gazdaság appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés