:
Breaking News

Felrobbant a világ legnagyobb rakétája

Felrobbant a világ legnagyobb rakétája

FRISSÍTÉS!

Cikkünket a megjelenés után frissítettük, a rakéta nem sokkal az indítás után megsemmisült.

Elindult első tesztrepülésére a Starship, minden idők legerősebb rakétarendszere magyar idő szerint április 20-án délután. A felbocsátást eredetileg április 17-én végezték volna el, ám technikai okok miatt halasztani kellett.

Bár az indítás először sikeresnek tűnt, nem sokkal a repülés kezdete után a Starship felrobbant.

A 120 méter magas űreszközt Elon Musk vállalata, a SpaceX fejlesztette ki.

A rakéta a vállalat texasi, Boca Chicában található létesítményéből indult el, ez volt az első alkalom, amikor a rendszert egyben próbálták ki. A repülésen emberek nem vettek részt, a cél az volt, hogy az űreszköz második fokozata közel egy kört tegyen meg bolygónk körül.

Az indításra rengetegen gyűltek össze a Mexikói-öböl partjain, a felbocsátást a SpaceX élőben közvetítette a YouTube-on, de egyéb felületeken is követhető volt. Az új űreszközök kipróbálásakor nem ritkák a meghibásodások, ezért a SpaceX-nél komoly izgalom övezte az eseményt. A hasonló tesztek révén a mérnökök sokat finomíthatnak technológiájukon, a Starship a későbbiekben sok hasonló kísérleten fog átesni.

SPACEX / AFP

Az első fokozat, a Super Heavy célja az lett volna, hogy néhány perc után a texasi partokhoz visszatérve függőlegesen landoljon, majd elmerüljön az óceánban. A második fokozatnak, azaz magának az űrhajónak 90 perccel az indulás után, Hawaiitól északra kellett volna elérnie a felszínt.

Noha az indítás sikeresen megtörtént, a két fokozatnak nem sikerült szétválnia, a rakétarendszer forogni kezdett, majd felrobbant. A SpaceX élő közvetítésén az irányítóközpontot is látni lehetett, ahol Musk láthatóan csalódottan vette tudomásul a történteket. Fontos kihangsúlyozni, hogy az új űreszközök esetében előfordulnak meghibásodások, a tesztelés épp a hasonló gondok kiküszöbölését szolgálja.

A SpaceX a robbanás ellenére sikeresnek ítélte a felbocsátást.

Amennyiben a Starship végleges formát ölt, komoly előrelépést hozhat az űriparban. A rakéta a tervek szerint gyorsan újrahasznosítható lesz, és egy nap többször is a világűrbe szállíthat majd nagy számú űrhajóst és óriási tömegű rakományokat.

A Starship a Hold és a Mars meghódításában is kiemelt szerepet fog kapni. Az űreszköz kulcsfontosságú a NASA Artemis-programjában, az Artemis-3 küldetés keretében, előreláthatóan 2025-ben ezzel az űreszközzel érhetik el ismét emberek a Holdat.

The post Felrobbant a világ legnagyobb rakétája first appeared on 24.hu.