:
Breaking News

Veszedelmes vírus terjed az androidos mobilokon

Veszedelmes vírus terjed az androidos mobilokon

Az év eleje óta új trójai vírus terjed az androidos felhasználók körében, amely kriptopénzváltókként, kormányzati ügynökségekként és különböző bankok formájában próbálják meg átverni az óvatlan személyeket. A Cyble kiberbiztonsági cég kutatása szerint a program veszélyes weboldalakon, Discord-csatolmányokon és tárhelyszolgáltatásokon keresztül terjed – írja a Bleeping Computer.

A Chameleon elnevezésű szoftver képes ellopni a felhasználók hitelesítési adatait, továbbküldeni a billentyűzeten bepötyögött információinkat. Emellett elmentheti a záróképernyőn használt PIN-kódot, vagy mintát, sőt még az SMS-kommunikációnkat is monitorozhatja. Ezeket később egy külső készülékre továbbítja a vírus.

A megszerzett adatok segítségével akár a kétfaktoros hitelesítést is megkerülheti a program.

A rosszindulatú szoftvert Európában is megfigyelték, egészen pontosan Lengyelországban. A kutatók szerint mielőtt aktiválódna, elemzéseket végez a készüléken, hogy elkerülje a biztonsági szoftverek általi észlelést. Amennyiben tiszta a terep, kezdetét veszi a fertőzés, mely során a Chameleon arra kéri az áldozatot, hogy engedélyezze számára az Accessibility Service használatát. Ezzel visszaélve további engedélyeket ad magának, letiltja a Google Play Protectet, és megakadályozza, hogy a felhasználó eltávolítsa a programot.

A Chameleon egyelőre igencsak friss fenyegetés, amely a jövőbeli verziókban további funkciókkal és képességekkel bővülhet. Az Android-felhasználóknak ezért érdemes odafigyelni, milyen appokat telepítenek a készülékeikre. A fertőzés elkerülése végett mindig csak hivatalos áruházakból érdemes szoftvert letölteni, és arra is oda kell figyelni, hogy a Google Play Protect mindig be legyen kapcsolva.

The post Veszedelmes vírus terjed az androidos mobilokon first appeared on 24.hu.