:

Sikeres kilövés után felrobbant Elon Musk szuperrakétája

A kilövés maga sikeres volt, de a legénység nélküli kísérlet robbanással végződött. Elon Musk űrcége, a SpaceX így is fontos mérföldkövet ért el.

A SpaceX űrhajója néhány perccel az első, személyzet nélküli tesztrepülés – amerikai idő szerint – csütörtök reggeli indítása után felrobbant. Az volt az első repülése annak a járműnek, amelyet Elon Musk egy napon úttörő mélyűri küldetésekre szeretne használni, azaz: ezzel akar majd eljutni a Marsra.

A SpaceX élő közvetítése szerint a vállalat nagyjából 9:30-kor indította el a Super Heavy névre keresztelt tolórakétával felszerelt Starshipet egy dél-texasi indítóállásról. A repülés első fokozatához használt gyorsítórakétára szerelt hajtóművekből lángcsóva csapott ki. A rakéta nem sokkal a felszállás után pörögni kezdett a levegőben. Az űrhajó, amelyet a jármű hatalmas gyorsítórakétájának tetejére szereltek, nem vált el tőle. Nem sokkal később a jármű felrobbant.

Fontos mérföldkő, hogy maga az indítás sikeres volt. A Super Heavy-t a NASA is használni fogja a tervek szerint, 2025-ben újra Holdra szállnának. A hordozórakétának ez volt az első tesztje, a Starship már több sikeres teszten túl van. A mostani kilövést hétfőről halasztották el mára.

The post Sikeres kilövés után felrobbant Elon Musk szuperrakétája appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés