:
Breaking News

Jön a blokkolóóra az orvosoknak és videófelvétel is készülhet róluk

Év végéig valamennyi állami kórházban új beléptető rendszert vezetnek be a belügyminiszter utasítására.„Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát”, mondja a kormány.

A Népszava cikke szerint az orvosoknak és más dolgozóknak az intézmény be- és kijáratainál elhelyezett készülékeken kell lehúzniuk a mágneskártyájukat. Az eszköz videófelvételt is készít a személyről, hogy a kártyákkal ne lehessen visszaélni – derült ki Lengyel László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárának előadásából a Magyar Kórházszövetség konferenciáján. Magyarázatként azt mondta:

„Láttuk, hogy vannak egyes kórházak, ahol nagyon eltérnek az átlagtól az orvosi teljesítmények, feltételeztük, hogy kell lenni valami okának.” Hozzátette: „Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát.”

A Népszava azt írta: a helyettes államtitkár előadása alatt gyakran hallatszott morgolódás az orvos, illetve intézményvezetőkből álló hallgatóság soraiból.

Az új rendszerről szóló bejelentés előtt a szakpolitikus arról beszélt, hogy mennyibe kerül egy-egy orvos foglalkoztatása és azért évente átlagosan hány beteget lát el. Lengyel László helyettes államtitkár számításai szerint

az átlagos, havi egymillió és egymillió-hétszázhétezer közötti bérrel szemben a legrosszabb teljesítményt nyújtó kisvárosi kórházban gyógyítóra évente 89, azaz havonta alig valamivel több mint 7, a legjobb, közepes városi kórházban dolgozóra évi 192, azaz havonta 16 eset jut átlagosan.

Hozzátette: ez nem teljesen pontos adat, de megközelítőleg az összehasonlítás szempontjából ő ezeket megfelelőnek tartja.

Csörte az orvosi kamarával

A kormány legutóbb törvénnyel ment neki a Magyar Orvosi Kamarának. A két legfontosabb lépés: elvették tőlük az etikai ügyeket és megszüntették a kötelező tagságot is. A MOK kampányt indított, végül a tagok kétharmada maradt. A tagság ugyan csökkent, de ez erős legitimációt adott a kamarának így is. A héten úgy tűnt, finomodott az álláspontjuk és ismét konstruktív irányba fordulnak a tárgyalások, kérdés, hogy az orvosok munkaidejének ellenőrzése mennyire lesz olaj a tűzre.

The post Jön a blokkolóóra az orvosoknak és videófelvétel is készülhet róluk appeared first on Forbes.hu.