:

Egy apró trükk miatt kockáztatnak ezermilliárdokat Orbánék

Fékezi az uniós ezermilliárdok érkezését az érdemi előrelépés hiánya.

Március 31-ére ígérte az Orbán-kormány a hazai szélerőműépítésekre vonatkozó gyakorlati tilalom feloldását, de az érdemi előrelépés elmaradt – írja a Népszava Lendvay Péterre, a Magyar Szélenergia-ipari Társaság (MSZIT) elnökére hivatkozva.

Az Orbán-kormány még 2010-ben fújta le a pályázati kiírásokat, majd 2016-ban nyílt tilalom helyett trükkösen olyan védősávot határozott meg, amivel ellehetetlenült a szélerőművek létesítése: a településhatároktól számítva 12 kilométeren belül nem lehet erőműveket létesíteni, de ennek megfelelő hazai terület nem létezik.

Több ebből Egy apró trükk miatt kockáztatnak ezermilliárdokat Orbánék Tanártüntetések: ma jön az újabb sztrájk, az igazgatók fenyegetőznek

Ezt követően Orbán többször is (szakmailag cáfolt) ellenérzéseknek adott hangot a szélerőművekkel kapcsolatban. Az új Energiaügyi Minisztérium élére érkező Lantos Csaba azonban egyértelművé tette: szándéka a tilalom törlése.

A kormányt azonban nem a szakmai észérvek győzhették meg:

az Európai Unió több ezer milliárd forint támogatás folyósítása fejében a trükkös szélerőmű-tilalom feloldását kéri.

Úgy tűnt, ezt a kormány tudomásul vette: a szükséges döntéseket a március 10-i határozat alapján az első negyedévre ígérték, írja a Népszava. A határidő azonban lejárt, a szakmai szervezetek javaslataira sem érkezett érdemi visszajelzés, mondja Lendvay Péter. Ugyan a 13 éve partvonalra helyezett iparágban keveset számít a néhány hónapos csúszás, az EU-s forrásokra egyre nagyobb szüksége van az államháztartásnak – az érdemi előrelépés hiánya pedig a források beérkezésének időpontját jelentősen változtathatja.

The post Egy apró trükk miatt kockáztatnak ezermilliárdokat Orbánék appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés