:

Padlón a gázár, mégis csúnya lesz a rezsiszámla. De miért?

Zuhan a gáz viágpiaci ára, ennek ellenére csúnya számlákat kaphat a magyar lakosság.

Hiába csökkennek a gázárak, nem lehet arra számítani, hogy csökkennének a rezsiárak – írja a Pénzcentrum. A hazai tárolókban ugyanis javarészt olyan molekula van jelenleg, amit az MVM magas áron szerzett be – és a potenciálisan nagyon meleg nyár ismét boríthatja az energiapiacot.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint a rezsicsökkentett gáz, áram és távhőár az egész évre változatlan marad – pedig a most látott piaci folyamatok könnyen indokolnák.

Ennek többféle oka is lehet, nyilatkozta a Pénzcentrumnak több szakértő: akár edukatív jelleggel próbálhatják visszaszorítani a fogyasztást, de az is közrejátszhatott a döntésben, hogy tavaly az MVM drágán tárolta be a földgázt. Most pedig ezt próbálják kiszórni.

Több ebből Brutális árakkal készülnek idén a hotelek, ennyibe fog kerülni egy éjszaka Egy apró trükk miatt kockáztatnak ezermilliárdokat Orbánék

Az MVM-nek emellett továbbra is nagy a vesztesége az átlagfogyasztásig biztosított rezsicsökkentésen, és a magasabb árakkal akarja egyensúlyozni a kiesést, valamint lehetséges, hogy nem akar kockáztatni egy negatív piaci mozgás esetén sem.

A kedvezőtlen rezsiszámlák miatt pedig nem csak télen kell aggódni. 2023-ban rekord meleg lehet Európában, az aszályos forróság pedig a vízierőművek kapacitásának kiesését veszélyeztetheti. A dunai vízhozam visszaesése indirekt módon a paksi atomerőmű kapacitását is befolyásolhatja. Ilyen esetben a gázerőművek járatására lenne szükség, pedig inkább a gáz betárolására lenne szükség.

A kieső kapacitás mellett pedig a fogyasztás is megugrik a légkondik pörgetésével, így az áram ára is felugorhat.

The post Padlón a gázár, mégis csúnya lesz a rezsiszámla. De miért? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés