:

Brutális osztalék landolhat a vagyonkezelő alapítványoknál az államkassza helyett

2020-ban és 2021-ben tucatnyi vagyonkezelő alapítványba szervezte ki a kormány addig állam által tulajdonolt részvénypaketteket. Idén két alapítvány is 36 milliárd forintos osztalékkal lehet gazdagabb.

A Mol és a Richter várhatóan csúcsosztalékot fizetnek idén, így csak a két cég vonatkozásában 90,8 milliárd forintnyi osztalékot vehetnek fel az állam helyett azok a vagyonkezelő alapítványok, ahová kiszervezték az állami részvénypaketteket. 

Több ebből Posta, kormányablak és bank sorbanállás nélkül – Tiborcz is beszállt a tőzsdére készülő cégbe Szemétszállítás: sok még a bizonytalanság, pedig nem sokára indul az új rendszer

A 24.hu szerint

a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) 36 milliárd,a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány (MUC) 36 milliárd,a Mol–Új Európa Alapítvány 15 milliárd,a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány pedig 3,8 milliárd forintnyi osztalékot vehet fel az államtól kapott részvénycsomag révén.

Mi a terv az osztalékkal?

Amennyiben az igazgatóságok előterjesztései szerint történnek az osztalékkifizetések a Molnál és a Richternél, vagyis 36–36 milliárddal gyarapodhat az MCC és a MUC, akkor

a kifizetés közel 8 milliárd forinttal haladja meg az előző évi rekordosztalékot,

írja a lap. Megkérdezték az alapítványoktól, mire fordítanák a pénzt, eszerint

a MUC a Corvinus hosszú távú fenntartására,  fejlesztésére, az egyetem működtetésére, ösztöndíjakra, beruházásokra fordítaná;az MCC bevételeit diákok oktatására, az intézmény működésére fordítja;az Új-Európa Alapítvány a rendelkezésére álló forrásokat stratégiai céljainak megvalósítására, pályázatok és szakmai partnerségek kialakítására használja fel.

The post Brutális osztalék landolhat a vagyonkezelő alapítványoknál az államkassza helyett appeared first on Forbes.hu.