:

Egyre több orvos vándorol ki külföldre Magyarországról

Egyre több orvos vándorol ki külföldre Magyarországról

Évek óta nem akartak olyan sokan külföldön gyógyítani, mint 2022-ben.

2022-ben összesen 789 magyarországi orvos igényelt hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzés miatt. Páva Hanna, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóságának vezetője a Magyar Kórházszövetség kongresszusán elmondta:

ebből 367 fő olyan külföldi volt, aki nálunk tanult,422-en ugyanakkor magyar állampolgárként (vagy tartósan Magyarországon élő külföldiként) kérelmezték a külföldi munkavégzést. Több ebből Brutális osztalék landolhat a vagyonkezelő alapítványoknál az államkassza helyett Posta, kormányablak és bank sorbanállás nélkül – Tiborcz is beszállt a tőzsdére készülő cégbe

A számok az elmúlt években enyhén emelkedő tendenciát mutatnak. Míg tavaly 789 esetben adtak ki ilyen igazolást, addig 2021-ben 733, 2020-ban 702 fő igényelt, idézi a Napi.hu a Medicalonline.hu beszámolóját.

Legutóbb 2017-ben közelítette meg a 800-at a külföldi gyógyítást választó orvosok száma.

Csörte az orvosi kamarával

A kormány legutóbb törvénnyel ment neki a Magyar Orvosi Kamarának. A két legfontosabb lépés: elvették tőlük az etikai ügyeket és megszüntették a kötelező tagságot is. A MOK kampányt indított, végül a tagok kétharmada maradt. A tagság ugyan csökkent, de ez erős legitimációt adott a kamarának így is. Múlt héten úgy tűnt, finomodott az álláspontjuk és ismét konstruktív irányba fordulnak a tárgyalások, kérdés, hogy az orvosok munkaidejének ellenőrzése mennyire lesz olaj a tűzre.

Ennek ellentmond a Belügyminisztérium legújabb terve, miszerint év végéig valamennyi állami kórházban új beléptető rendszert vezetnek be. Blokkolóórával és videofelvételekkel is ellenőriznék az egészségügyi dolgozók munkaidejét. A tárca indoklása szerint azért, hogy „akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát”.

Majd elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak, és akkor visszavonják a törvényt? – interjú Kincses Gyula MOK-elnökkel

The post Egyre több orvos vándorol ki külföldre Magyarországról appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés