:

Lakásvásárlás hitelből? Egyre kevesebben gondolják így

Lakásvásárlás hitelből? Egyre kevesebben gondolják így

Az eladott lakások számánál csak egy dolog csökken még jobban: a lakáshitelezés. A legfőbb akadály a magas kamatkörnyezet. A lakáshitelezési kedv élénküléséhez 6-7 százalékos hitelkamatokra lenne szükség, ami a vásárlási kedvet is fokozná.

Nyomot hagytak a kedvezőtlenebb gazdasági viszonyok, különösen a magasabb kamatok a lakáshitelezési piacon – derül ki az ingatlan.com hivatalos, a Központi Statisztikai Hivatal adataira alapuló összeállításából. Az intézet becslése szerint tavaly legfeljebb 129 ezer lakóingatlan cserélt gazdát Magyarországon, miközben a használt vagy új lakás vásárlására folyósított lakáshitelek száma megközelítette az 54 ezret. Vagyis a lakásvásárlások 42 százalékánál támaszkodtak részben hitelre a vevők.

Ez jóval alacsonyabb a korábbi évekhez képest: 2015-től 2020-ig fokozatosan nőtt az arány, 37 százalékról 51 százalékra. 2021-ben pedig 50 százalékot tett ki.

Több ebből Lakásvásárlás hitelből? Egyre kevesebben gondolják így Ismét változtatott a kormány az extraprofitadón

„Majdnem tíz százalékponttal csökkent a lakásvásárlást hitelből finanszírozók aránya, ami magyarázatul szolgálhat az eladó lakások iránti kereslet és az adásvételek számának visszaesésére”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a lakáshitelezés lakáspiaci forgalomra gyakorolt hatásáról.

Használt lakásnál nem kérünk a hitelből

Az éven belüli adatokból jól látszik, hogy 2022 őszére fékezett be igazán a piac:

Az első félévben a lakóingatlan-vásárlásra folyósított kölcsönök száma meghaladta 31 ezret, ami 22 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A második félévben viszont már kevesebb mint 23 ezer lakáshitelt folyósítottak a bankok, ami 44 százalékos visszaesést jelentett éves szinten. Forrás: ingatlan.com

Felemás a kép a használt és új lakásokra felvett kölcsönöknél is. Míg a használt lakások megvásárlására folyósított lakáshitelek száma a második félévben a felére csökkent az előző év azonos időszakához képest, addig az új lakásoknál mindössze 2 százalékos volt a visszaesés.

„Az új lakások megvásárlását célzó hiteleknek a múlt év elején elérhető zöld otthon hitelprogram adott támaszt” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Mi kellene az élénküléshez?

A lakáshitelezésben a magas kamatok miatt visszafogott a kereslet. Balogh László szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy pontosan mikor kaphat újabb lendületet a lakáspiac. Nem feltétlenül hónapokban vagy években érdemes gondolkodni, mert leginkább a kamatkörnyezet adhat pontos választ a kérdésre.

A lakáshitel-felvételi kedv élénküléséhez ugyanis iparági tapasztalatok alapján arra van szükség, hogy a lakáshitelkamatok a 6-7 százalékos szintre vagy az alá süllyedjenek.

Ezzel párhuzamosan pedig az ingatlanpiaci forgalom és az adásvételek száma is erősödne.

The post Lakásvásárlás hitelből? Egyre kevesebben gondolják így appeared first on Forbes.hu.