:

Háromszor több nézővel nyitott a pólósfilm, mint a Katinka-film

Háromszor több nézővel nyitott a pólósfilm, mint a Katinka-film

Több mint tizenötezer nézővel nyitott a Kemény Dénes-féle vízilabda-válogatottról szóló A nemzet aranyai című dokumentumfilm. Bár több moziban adták, ez közel háromszorosa a tavaly tavaszi Katinka-film nyitóhétvégi nézettségének. Mindkét film kiemelt állami támogatást kapott a Nemzeti Filmintézettől.

15323 néző volt kíváncsi a háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatottról szóló dokumentumfilm-eposzra az április 20-tól 23-ig tartó nyitóhétvégéjén, adta hírül a filmet forgalmazó Forum Hungary. 74 hazai moziban mutatták be Zákonyi S. Tamás két és fél órás filmjét a pólós aranygeneráció bajnoki tíz évéről, ez a nézőszám a hazai top tízben a második helyre volt elég a múlt hétvégén. A Super Mario Bros: A Film 17468 nézővel maradt az első helyen. 

770 millió állami támogatás

A nemzet aranyai kapta a magyar dokumentumfilmek történetének eddigi legtöbb állami támogatását, több mint 770 millió forintot gyártás-előkészítési, filmgyártási és marketingtámogatással együtt.

Ez a film teljes költségvetése, koprodukciós partner nem volt. A nyitóhétvégén bonyolított jegyeladás összbevétele 29,9 millió forint volt. Ezek még csak a nyitóhétvégi adatok, a film nézettségéről legközelebb a hét végén jön újabb jelentés.

30 év, 200 óra és 770 millió forint – így készült a nagy magyar pólósfilm, A nemzet aranyai

Eddig a tavalyi Katinka című imázsfilm tartotta a csúcsot támogatási összegben 560 millió forinttal. Az úszóról szóló film közel tízezerrel kevesebb nézőt mozgatott meg, mint a vízilabdás, igaz, huszonkettővel kevesebb moziban mutatták be. A Katinkát a nyitóhétvégén 6228-an nézték meg, ezzel kicsivel több mint 10,5 millió forint bevételt hozott, össznézőszáma pedig 21651 főig kúszott fel.

Csak a jogdíjak több mint 200 milliót vittek el

„Nem titok, jól hangzott Káel Csabának az ötlet” – mondta a film rendezője, Zákonyi S. Tamás A nemzet aranyai munkálatairól szóló cikkünkben.

Csak a NOB, a FINA, a LEN, az MTVA és a többi archív anyag, közvetítés jogdíja elvitt több mint 200 millió forintot, ezek felkutatásába fél év munkát fektettek,

de a rendező fejében a gondolat 2000-ben fogant meg, azóta óta dolgozott változó intenzitással a filmen. Az interjúkkal együtt 200 órányi nyersanyag gyűlt össze, ebből született az így is figyelmet követelő két és fél órás film.

The post Háromszor több nézővel nyitott a pólósfilm, mint a Katinka-film appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés