:

Az agyunkba is eljuthatnak a mikroműanyagok

Az agyunkba is eljuthatnak a mikroműanyagok

A mikroműanyagok szinte már a világ minden pontján felfedezhetők, ez alól pedig sajnos az emberi szervezet sem kivétel. Most azonban a Bécsi Orvosi Egyetem kutatóinak azt is sikerült megállapítaniuk egy egérkísérlet során, hogy bizonyos mikroműanyagok képesek átjutni még a vér-agy gáton is – írja az IFLScience.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezeknek az anyagoknak milyen hatása van az emberi szervezetre, azonban Lukas Kenner, a tanulmány egyik kutatója úgy véli, ezek a mikroműanyagok növelik a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát. Az agyban kifejtett hatásuk pedig akár a gyulladások, neurológiai rendellenességek, de akár olyan idegrendszeri degeneratív betegségek megszaporodásával is járhat, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.

A Nanomaterials című tudományos lapban megjelent kutatási szerint az egereken végzett kísérletek azt mutatják, hogy a lenyelt mikroműanyag simán át tud jutni a vér-agy gáton. Azt már korábban bizonyították, hogy a mikroműanyagok be tudnak jutni a véráramba. Az viszont, hogy az agyba is be tud jutni, ráadásul mindössze két óra alatt, az a kutatókat is meglepte.

A kutatók elmondták, jelenlegi tudásuk szerint csak bizonyos méretig tudnak átjutni a mikroműanyagok a vér-agy gáton. A számítógépes szimulációk segítségével a szakemberek egy új útvonalat is feltártak, ami segíti a mikroműanyag bejutását az agyba. A tudósok remélik, hogy ennek tanulmányozásával pontosabb képet kaphatnak a mikroműanyag egészségre gyakorolt hatásáról.

The post Az agyunkba is eljuthatnak a mikroműanyagok first appeared on 24.hu.