:

A számítógépek ellenőrzése megy, szinte minden más marad – Tovább egyeztetnek a státusztörvényről

Nem ellenőriznék a pedagógusok otthoni számítógépét, de lényegében nem engedne az új státusztörvényből a kormány. A pedagógusokkal történő egyeztetések jövő héten folytatódnak.

Kisebb en­gedményeket tett az új pedagógus-jogállási törvény tervezetével kapcsolatosan a kormány, például már nem ellenőriznék a tanárok saját, otthoni számítógépeit – írja a Népszava. Az érdekképviseletek szerint lényegi elmozdulás továbbra sem történt. Így a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt a jelenlegi formában sem fogja el.

A két szakszervezet kedden egyeztetett Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral. Egy nappal azután, hogy hétfőn a pedagógusok előkészítés alatt lévő státusztörvénye ellen tartott tüntetésen könnygázt használtak a rendőrök a diák és tanár tüntetők ellen.

A törvénytervezetről Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt mondta, az a szakszervezet számára továbbra is elfogadhatatlan. Ha elfogadnák, többek között megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti státusza.

Az egyik vitás pont a pedagógusok „átvezénylésének” kérdése. A tervezet szerint a munkáltatók, például a tankerületi központok tetszőlegesen megváltoztathatják a munkavégzés helyét. A gyakorlatban tehát bármikor átirányíthatnak egy pedagógust egy másik intézménybe dolgozni. Erre egyébként jelenleg csak közös megegyezéssel van lehetőség, de ezt megszüntetnék. Ezen annyit változtatna a kormány, hogy egy pedagógust addig nem lehetne átvezényelni, amíg alsó osztályos gyermeke van. Totyik Tamás, a PSZ elnöke pedig azt mondta a lapnak, hogy a kormány kivette a tervezetből azt a pontot, hogy a munkáltatók a pedagógusok otthoni számítógépeit, elektronikai eszközeit is ellenőrizhetik. Az előírás már csak a munkáltató által biztosított eszközökre vonatkozik.

Az egyeztetést jövő kedden folytatják. A tüntetések sem maradnak annyiban, az Egységes Diákfront jövő szerdára, azaz május 3-ára hirdetett újabb demonstrációt.

Több ebből A számítógépek ellenőrzése megy, szinte minden más marad – Tovább egyeztetnek a státusztörvényről Mutatjuk, kik kerestek a legjobban februárban

The post A számítógépek ellenőrzése megy, szinte minden más marad – Tovább egyeztetnek a státusztörvényről appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés