:

Fontos új funkciót kapott a Google Hitelesítő

Fontos új funkciót kapott a Google Hitelesítő

Napjaink egyik legfontosabb védelmi funkciója a kétlépcsős azonosítás, ami lehetővé teszi, hogy illetéktelenek akkor se férjenek hozzá a különböző szolgáltatásokhoz tartozó profiljainkhoz, ha esetleg valamilyen módon hozzájutottak a jelszavainkhoz. A kód megadása utáni második lépcsőfokot képviselő hitelesítő kód érkezhet többek között SMS-ben, e-mailben, de ennél is biztonságosabb, ha egy olyan, direkt erre fejlesztett hitelesítő alkalmazást használunk, mint például a Google Hitelesítő – ami egyszerre több platformhoz is képes biztosítani a védelmet.

A keresőóriás több éve kiadott megoldása megbízható és jól működik, ugyanakkor hosszú ideje nagy hiányossága a konkurenciához képest, hogy nem biztosított felhőalapú szinkronizációt. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az alkalmazást futtató eszközt elhagyjuk, ellopják, megsérül vagy ne adj isten óvatlan módon töröljük róla a rendszert az applikációval együtt, akkor kizárjuk magunkat az összes csatlakoztatott fiókból – visszaállításra eddig nem volt lehetőség, hacsak előtte nem exportáltuk a fiókot, amire a legtöbb ilyen esetben kicsi az esély.

Ha a fent ecsetelt esetek közül bármelyik bekövetkezik, akkot a Google Hitelesítőhöz kapcsolt összes szolgáltatással külön kell egyeztetni, hogy szüntessék meg a kétlépcsős azonosítást, ami nemcsak időigényes, de körülményes folyamat is, hiszen hitelt érdemlően bizonyítani kell, hogy valóban mi vagyunk az adott profil tulajdonosai.

Ennek viszont most vége,

hiszen a fejlesztők bejelentették, hogy a Google Hitelesítő legújabb frissítésének telepítését követően elérhetővé válik a funkció, ami lehetővé teszi a Hitelesítő visszatöltését újratelepített vagy teljesen új készüléken is, előzetes exportálás nélkül. A biztonsági másolat a felhasználó Google Fiókjában kap helyet, így bármikor helyreállítható a fiók, ugyanakkor a funkció ki is kapcsolható, ha valaki nem szeretne élni ezzel a kényelmi funkcióval.

Az újdonságot Android operációs rendszeren a Google Authenticator 6-os verziója tartalmazza (iOS-en a 4-es), és elméletileg ezt már közzé is tette a Google, ugyanakkor hazánkban a Play Áruházban még mindig csak a tavalyi, 5.2-es verzió érhető el – remélhetőleg az elkövetkezendő napokban nálunk is letölthető lesz a hasznos újdonságot tartalmazó frissítés.

The post Fontos új funkciót kapott a Google Hitelesítő first appeared on 24.hu.