:
Breaking News

A brit kormány végleg elkaszálná a Microsoft gigaüzletét

A brit kormány végleg elkaszálná a Microsoft gigaüzletét

Már több mint egy éve húzódik a videójátékipar történetének legnagyobb felvásárlása, melynek részeként a Microsoft 69 milliárd dollárért felvásárolná a Call of Duty-t és a World of Warcraftot fejlesztő Activision Blizzard kiadót. Ez idő alatt több ország versenyhatósága és trösztellenes bizottsága jelezte, hogy az ügylet problémás, most pedig úgy tűnik, a brit kormány üthette be az utolsó szeget a Microsoft gigaüzletének koporsójába.

Szerdán a brit kormány hivatalos is jelezte: az ügylet meghiúsításáról szóló végleges döntés megszületett, mivel a Microsoft által javasolt megoldások nem tudták hatékonyan kezelni a felhőalapú játékok ágazatában felmerült aggályokat. Mint azt indoklásukban kifejtették, a felhőalapú videojátékok piaca elképesztő mértékben növekszik,

az előrejelzések szerint 2026-ra globálisan ez már 11 milliárd fontot, az Egyesült Királyságban pedig akár az 1 milliárd fontot is elérheti.

A Microsoftnak pedig igen erős a pozíciója ezen a piacon – globálisan 60-70 százalékos részesedése van belőle —, ha pedig az Activision játékai is exkluzív tartalmakká válnának, még tovább nőhetne ez az arány. A brit versenyhatóság (CMA) szerint ha viszont nem történik meg az akvizíció, az Activision úgyis elkezdi a játékai felhőalapon történő közzétételét.

A Microsoft korábban azzal érvelt, hogy nem a monopólium a célja ezzel az üzlettel, és hogy ezt bizonyítsa, 10 évig biztosan elérhetővé tenné a játékokat a konkurenseknek is. Ugyanakkor a CMA szerint több hiányosság is volt a módosításokban:

a feltételek nem voltak megfelelőek azok számára, akik a Windowstól eltérő számítógépen játszanának, a javaslat nem fedett le minden felhőalapú üzleti modellt, ráadásul a piaci dinamikával szembe menve egységesítenék a játékok elérésének módját.

Emellett azt is problematizálta a versenyfelügyelet, hogy amennyiben megtörténik a felvásárlás, az Activision játékaival kibővülve szinte elkerülhetetlen lenne, hogy megdráguljon a Game Pass előfizetések ára. A piacfelügyelet tehát úgy látja, könnyebb szabályozni a piacot, ha nem történik meg a két cég összefonódása.

Nem sokkal a közlemény megjelenése után Brad Smith, a Microsoft igazgatója jelezte, fellebbeznek az ügyben, és továbbra is bíznak abban, hogy az üzlet végbe mehet.

We remain fully committed to our acquisition with @ATVI_AB and will appeal today’s determination by the CMA. Here’s our statement. pic.twitter.com/ylvDP5RUqQ

— Brad Smith (@BradSmi) April 26, 2023

The post A brit kormány végleg elkaszálná a Microsoft gigaüzletét first appeared on 24.hu.