:

Komoly akadályba ütközött a Microsoft 69 milliárd dolláros gigaüzlete

A Microsoft a videójáték-ipar eddigi legnagyobb üzletét ütötte volna nyélbe, az Activision Blizzard fejleszti a Call of Duty-t is.

Megakadályozta az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete (CMA) a Microsoft 69 milliárd dolláros üzletét: ennyiért vásárolta volna fel a többek között a Call of Duty-t is fejlesztő Activision Blizzard nevű céget. A Reuters hírügynökség szerint a hatóság a döntést azzal indokolta, hogy az akvizíció jelentősen gyengítené a versenyt a felhőalapú játékpiacon.

A videójáték-ipar valaha volt legnagyobb üzlete már több mint egy éve húzódott. A CMA szerint a fúzió „a legerősebb és legerősebb kereskedelmi vállalatot hozná létre” és az Activision játékportfóliójának megszerzése jelentős előnyhöz juttatná a Microsoftot a felhőalapú játékpiacon.

Az Activisionhöz tartozik többek között a Call of Duty, az Overwatch és a World of Warcraft is.

A CMA azután döntött így, hogy az előző hónapban még úgy tűnt, a Microsoftnak sikerült eloszlatnia az ügylet körüli aggályokat. A felvásárlással kapcsolatban a Sony és más versenytársak is aggodalmukat fejezték ki – leginkább a Call of Duty franchise miatt –, mire a Microsoft közölte: hajlandó megállapodást kötni arról, hogy a Call of Duty még 10 évig biztosan megjelenik a többi platformon.

Sőt, a Sonynak még azt is felajánlotta a Microsoft, hogy a több milliárd dolláros franchise-t a Nintendo Switch-re is elhozza. A brit hatóságot ezek szerint viszont nem sikerült meggyőzniük.

Több ebből Jó hír az autósoknak: így változnak az üzemanyagárak A számítógépek ellenőrzése megy, szinte minden más marad – Tovább egyeztetnek a státusztörvényről

A Microsoft közleményben reagált a döntésre. A cég azt írja, továbbra is teljes mértékben elkötelezett a felvásárlás mellett, és fellebbezni fog. Az Activision pedig azt mondta, hogy „agresszívan együtt fog működni” a Microsofttal a döntés visszavonása érdekében.

Az Activision részvényei a hír hatására több mint 10 százalékot estek.

Az ügyletet az Európai Unió és az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága továbbra is vizsgálja, előbbi május közepéig dönt.

The post Komoly akadályba ütközött a Microsoft 69 milliárd dolláros gigaüzlete appeared first on Forbes.hu.