:
Breaking News

Az Orbán-kormány kizsigereli az aranytojást tojó tyúkját

Az Orbán-kormány kizsigereli az aranytojást tojó tyúkját

Zsíros osztalékhozamra számíthatnak a Mol Nyrt. befektetői, de óvatosságra int a HOLD Alapkezelő.

Mutatós pénzügyi eredmények mellett rendkívüli osztalékfizetés ígéretével várhatják a Mol Nyrt. részvényesei a társaság április 27-i éves közgyűlését, írja a Holdblog. Az Erste fel is minősítette az olajtársaság papírjait, de óvatosságra inti a lakossági részvényvásárlókat Szőcs Gábor, a HOLD Alapkezelő szenior portfóliókezelője: a szemrevaló eredmények nem feltétlen tartósak.

Több ebből Az Orbán-kormány kizsigereli az aranytojást tojó tyúkját Ötöslottó: brutális a nyeremény, a határon túliak is beindultak

A kőolaj-, és gázáremelkedés, a finomítói termékmargin megugrása jelentős lökést adott a Molnak Szintén komoly előny, hogy a Mol az egyetlen európai energiavállalatként továbbra is hozzájut a háború miatt olcsóvá vált Ural-típusú orosz olajhoz, miközben termékeinek nagy részét a magasabb világpiaci árhoz, vagyis a Brent-típusú nyersolajhoz árazza.

Ezek a trendek azonban mostanra hátraarcot vettek, és előnyeiket csak részben, egyre csökkenő mértékben képes megőrizni a Mol, nyilatkozta Szőcs a 24.hu-nak.

Csökken a spread, és súlyos veszteséget az ársapka-extraprofitadó párosa

Ugyan a Brent hordónkénti ára 120 dollárról 80-ra esett tavaly május óta, az orosz olajból származó árelőny még mindig megvan. Ez a különbség azonban egyre szűkül: a Brent/Ural spread 30-35 dolláros különbsége 20 dollár környékére mérséklődött, ráadásul az Európai Unió kötelezi a Molt arra, hogy új beszerzési útvonalat találjon.

Az idei 350 forintos osztalék összhangban van a tavalyi kiemelkedő eredményességgel összhangban van, de Szőcs szerint ez a hozamszint nem fenntartható.

A mostani energiapiaci környezet ugyanis már nem annyira támogató, a többletprofit-tömegből pedig folyamatosan egyre nagyobb részt vonnak el az államok. A kormányok által kivetett különböző extraprofitadók és ársapkák tavaly közel 1,6 milliárd dollárjába, nagyjából 590 milliárd forintba került a Molnak.

Brutális főnökfizetések – így fizet a Mol és Mészáros, ennyit kapott Csányi és a Vodafone-tulaj vezére

A márciusi extraaadó-módosítás után a társaságot három részletű, árbevételarányos különadó megfizetésére kötelezi az Orbán-kormány. Ez az adóváltozás nagyon veszélyes a Mol számára, mert amennyiben elolvadna az extraprofit, és netán az olajpiaci környezet romlása és a globális recesszió miatt a nyereség az átlagos eredménytermelő képesség, vagyis a ciklusátlag alá esik, akkor a társaságnak ugyanúgy meg kell fizetnie a közterhet, írja a Holdblog.

„Ebben a helyzetben előállhat, hogy a Mol nyereségessége az adóterhekkel együtt ciklusátlag alatti szintre süllyedhet” – mondta Szőcs Gábor.

The post Az Orbán-kormány kizsigereli az aranytojást tojó tyúkját appeared first on Forbes.hu.