:

Gyönyörű képet készített a holdkomp, mielőtt lezuhant

Gyönyörű képet készített a holdkomp, mielőtt lezuhant

Lenyűgöző fényképet készített a Földről az ispace nevű japán vállalat elveszett űrkompja – írja a Live Science. A jármű nem rég sikertelenül próbált meg landolni a Hold felszínén és vélhetően lezuhant, viszont sikerült még néhány fotót készítenie mielőtt végleg megszakadt vele a kapcsolat.

We’ve received another incredible photo from the camera onboard our Mission 1 lander!

Seen here is the lunar Earthrise during solar eclipse, captured by the lander-mounted camera at an altitude of about 100 km from the lunar surface. (1/2) pic.twitter.com/pNSI4lPnux

— ispace (@ispace_inc) April 24, 2023


A káprázatos fényképen jól látszik, hogy Ausztráliát egy hatalmas árnyék takarja el, ennek oka, hogy a fotó készültekör a kontinensen éppen napfogyatkozás zajlott.

A Hakuto-R nevű holdkomp még tavaly decemberben kezdte meg utazását a SpaceX egyik Falcon 9-es rakétájának fedélzetén. Ha küldetése sikerrel zárul, ez lett volna az első eset, amikor magáncég juttat járművet a Hold felszínére. A misszió azonban kudarcba fulladt, amikor a holdkomp elkezdett leereszkedni a felszínre a földi irányítóközpont váratlanul elvesztette vele a kapcsolatot.

The post Gyönyörű képet készített a holdkomp, mielőtt lezuhant first appeared on 24.hu.