:

Rekordprofit után hatalmas osztalékot fizet részvényeseinek a Mol

Rekordprofit után hatalmas osztalékot fizet részvényeseinek a Mol

Csaknem 280 milliárd forint, részvényenként 350 forint osztalék kifizetését javasolja a Mol Nyrt. igazgatósága.

Zsíros osztalékot fizet a Mol Nyrt. részvényeseinek, miután a társaság történetének legjobb pénzügyi eredményével zárta 2022-t. A cég április 27-ei budapesti közgyűlésén 279.751.665.550 forint osztalék kifizetéséről határozott, derül ki a cég beszámolójából.

„Az Igazgatóság figyelembe vette a 2022-es eredményt, az erős mérleget, a jövőbeli befektetési terveket és a piaci környezet esetleges változásaiból adódó bizonytalanságot, különös tekintettel a közelmúltban lezajlott eseményekre. Ennek megfelelően az Igazgatóság javasolja, hogy az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke a tavalyi 100 forintról mintegy 150 forintra növekedjen” – áll a bejelentésben.

Ezen túlmenően az igazgatóság további, mintegy 200 Ft körüli rendkívüli osztalékot javasol részvényenként.

Az alap- és rendkívüli osztalék javaslat összesen körülbelül 350 forint részvényenkénti osztalékot jelent.

Brutális főnökfizetések – így fizet a Mol és Mészáros, ennyit kapott Csányi és a Vodafone-tulaj vezére

Rekordév

„A Mol eddig erősebben jött ki minden válságos helyzetből, most is sokkal erősebb a vállalat, mint a válság kirobbanása előtt” – mondta Hernádi Zsolt vezérigazgató a közgyűlésen. A 2022. évi konszolidált beszámolót, valamint az erre vonatkozó független könyvvizsgálói jelentést

7.967.699 millió forint mérlegfőösszeggel és 912.248 millió forint tárgyévi nyereséggel fogadta el a közgyűlés.

A kőolaj- és gázáremelkedés, a finomítói termékmargin megugrása adott jelentős lökést adott a Molnak. Szintén komoly előny, hogy a Mol az egyetlen európai energiavállalatként továbbra is hozzájut a háború miatt olcsóvá vált Ural-típusú orosz olajhoz, miközben termékeinek nagy részét a magasabb világpiaci árhoz, vagyis a Brent-típusú nyersolajhoz árazza.

Hernádi azt is elmondta, hogy csoportszinten tavaly 2,2 milliárd dollár extra kormányzati elvonással szembesült a vállalat azokban az országokban, ahol jelen van.

Az Orbán-kormány kizsigereli az aranytojást tojó tyúkját

The post Rekordprofit után hatalmas osztalékot fizet részvényeseinek a Mol appeared first on Forbes.hu.