:
Breaking News

Véget ért az állami támogatás, kevesebben újítunk lakást

Idénre megcsappant a lakásfelújítási kedv, az építőanyagárak sem kedveznek a helyzetnek.

Jóval kevesebben döntenek lakásfelújítás mellett az Otthonfelújítási program 2022. december 31-i lezárása óta – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. Forbes.hu-hoz eljuttatott felméréséből.

A GKI áprilisi, reprezentatív felmérése szerint a következő egy évben a lakóhelyükre nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 második negyedévében érte el a csúcsot, ezután a második fél évben jelentős csökkent ez a szám.

Felmérésük szerint idén a háztartások 4,8 százaléka készül biztosan költ az ingatlanára, 19,5 százalékuk tartja valószínűnek a beruházást.

Egy évvel korábban ugyanez a két arány 9 és 30 százalék volt.

A GKI szerint az állami támogatás megszűnése mellett az emelkedő építőanyagárak és kivitelezési díjak is visszafogták a felújítások számát, a felvehető hitelek kamatai is drágultak.

A felmérés szerint a jövőben a 30 év alattiak lehetnek a legaktívabbak, ha felújításról vagy lakáskorszerűsítésről van szó. Közülük 8 százalék a biztosan, 26 százalék a valószínűleg felújítana, de nem sokkal maradnak le tőlük a 40-49 év közöttiek sem (6 és 20 százalékos aránnyal).

Több ebből Erősödik a forint, sikerül-e átlépnie az álomhatárt? Hát hány kulturált bűnöző van a világon? – 3 fontos tapasztalat az OTP második emberétől

A településtípusok közül a községek emelhetők ki, az itt lakók 6 százaléka biztosan, 26 százaléka valószínűleg vállalkozik egy komolyabb felújításra. A GKI azt írja: az ő helyzetüket segíti, hogy a falusi Csok továbbra is felvehető.

The post Véget ért az állami támogatás, kevesebben újítunk lakást appeared first on Forbes.hu.