:

Tartja magát a kollagén-hype – nem mindegy viszont, hogy honnan származik

Néhány éve már nem a fehérjeporok, hanem a kollagént tartalmazó táplálék-kiegészítők a legkeresettebbek a szakboltokban. Érdemes viszont utánanézni, hogy a gyártó honnan szerzi be a kollagént. Egy nemrégiben publikált nemzetközi oknyomozó riport összefüggésbe hozta a kollagénport a brazil erdőirtással és az ott élő őslakosok elüldözésével.

A kollagén iránti érdeklődés már évek óta óriási, több felmérés is arra jutott, hogy átvette a vezetést a táplálék-kiegészítők piacán. A kollagén jót tesz a bőr feszességének és az ízületek rugalmasságának is. A kor előrehaladtával a szervezetünk kevesebb kollagént termel, ezért fordulnak sokan a kapszulák, folyadékok vagy porok formájában kapható kollagéntartalmú táplálék-kiegészítőkhöz.

De mi is az a kollagén?

A kollagén egy olyan fehérje, amely természetes módon termelődik a testünkben, de halakból, sertésekből és szarvasmarhákból is kivonható. A legtöbb vegán vagy vegetáriánus kollagén pedig valójában nem tartalmaz kollagént, ezek általában növényi összetevőket tartalmaznak, amelyek – a gyártók ígérete szerint – elősegítik a szervezet természetes kollagéntermelését.

A kollagén szó a görög kolla szóból származik, ami ragasztót jelent.

A kutatások alátámasztják a bőr feszességére, valamint az ízületek egészségére gyakorolt előnyeit, ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy ezeket a kutatásokat legtöbbször azok az iparágak finanszírozzák, amelyek érdekeltek a táplálékkiegészítők forgalmának növelésében.

Az egyik legfrissebbet épp néhány nappal ezelőtt tette közzé a Nutriversum nevű cég, amely táplálékkiegészítőket forgalmaz. Eszerint a három évvel ezelőtti járvány megjelenésével erőteljesen megnőtt a kereslet a vitaminokra, és ezzel párhuzamosan elkezdődött a kollagén diadalmenete itthon is.

Míg régen a piac húzótermékei a fehérjeporok voltak, a Covid megjelenésével elképesztően megugrott a kereslet a vitaminokra, illetve körülbelül ezzel egyidőben hazánkban is berobbant a világon tapasztalható kollagén-őrület.”

2022-ben a kollagének iránti kereslet 19%-kal, míg a vitaminok iránt 17%-kal nőtt az előző évhez képest. Szintén ennek a cégnek a megállapítása, hogy a nők jóval nagyobb arányban vásárolnak táplálék-kiegészítőket (vagy ők intézik a beszerzést a család férfi tagjainak is), ugyanis a vásárlóik 68 százaléka nő.

A kollagéntartalmú táplálék-kiegészítők forgalma az Egyesült Államokban is évről évre növekszik. 2020-ban elérte a közel 300 millió dollárt ezeknek a táplálék-kiegészítőknek a forgalma, 2015-ben ugyanez a szám 73 millió dollár volt (a Nutrition Business Journal adatai szerint). Amerikában ez annak is köszönhető, hogy egyre több mindennapi étel – zabpehely, popcorn, energiaszelet – címkéjén szerepel a kollagén szó, mivel ezekhez is hozzáadják a kollagénport.

A nagy kereslet ára

Ugyanakkor – mint azt sok más népszerű élelmiszer esetében is tapasztalhattuk – megvan annak az ára, hogy így megnőtt a kereslet a kollagén iránt. A Bureau of Investigative Journalism (Oknyomozó Újságírói Iroda) idén március végén publikált cikke szerint Brazíliában több tízezer szarvasmarhát neveltek olyan farmokon, amelyek létrehozásához trópusi erdőket kellett kiirtani és onnan elüldözni az őslakosokat.

„A szarvasmarhatartás és a kollagén előállítása elválaszthatatlanul összefügg a trópusi erdők pusztulásával és az őslakos közösségek elüldözésével, mégis az ebből profitáló vállalatok gyakorlatilag ellenőrizetlenül működhetnek” – mondta Elisângela Mendonça, a Bureau of Investigative Journalism riportere a USA Today-nek.

Az oknyomozó újságírók cikke után az érintett, nevesített cégek is reagáltak. Azt ígérték, hogy figyelemmel kísérik beszállítóikat, és a jövőben nem dolgoznak olyan beszállítókkal, amelyekkel szemben etikai kétségek merülnek fel.

Több ebből Egészséges, poharas levesekkel kezdték – a Fény utcai piacról indult az Alaplé bár, hamarosan az üzletláncok polcain is ott lehetnek Világhírű topmodell, mégis Magyarországon hozta létre saját márkáját Milyen a luxuscipő, ha vegán?

The post Tartja magát a kollagén-hype – nem mindegy viszont, hogy honnan származik appeared first on Forbes.hu.