:

Hatalmas pofonba szaladt bele az AMD

Hatalmas pofonba szaladt bele az AMD

A megolvadnak a méregdrága csúcsprocesszorok. Dühösek a felhasználók, mérgesek a partnerek, a cég pedig egyelőre csak széttárja a kezét.

Úgy látszik 2023-ban sem maradunk valamirevaló hardverbotrány nélkül! Tavaly az öngyulladó videókártyák borzolták a kedélyeket, idén pedig az olvadó processzorok miatt aggódhatnak a felhasználók.

Üzlet Szalai Péter 7 perc olvasás
Az év legforróbb IT botránya lehet a számítógépet felgyújtó egymilliós videókártya
Üzlet Smejkál Péter 11 perc olvasás
Így tettek tönkre egy teljes piacot a kriptovaluták
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Ha van 1,3 millió forintod új laptopra, ezt a csodagépet nyugodtan megveheted
A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Gamer laptopnak hívják, de mindenkinek jó, aki erős gépet akar. Mi alapján dönts?

Mi történt?

Az elmúlt egy hétben többen is azt tapasztalták, hogy a drága asztali számítógépük egyik pillanatról a másikra megállt. Nem fagyásról, önújraindulásról volt szó, hanem az életjelek totális megszűnéséről.

Van baj. Kép: Reddit

A PC-k szétszedése után meglepve tapasztalták, hogy a processzor megolvadt/megpörkölődött/kipúposodott.

Ez pedig értelemszerűen minden esetben a computer lelkének számító alkatrész halálát jelentette, illetve arra is akadt példa, hogy más komponensek is megsérültek.

Léket kapott zászlóshajó

Minden esetben egy AMD Ryzen 7000X3D sorozatú termékével volt baj, ez pedig a cég vadonatúj csúcsprocesszora.

Ez pedig nagyon rossz hír, hiszen e modell feladata lenne, hogy demonstrálja a cég erejét, hogy meggyőzze a felhasználókat arról, hogy a nagy vetélytárs Intel mellett az AMD továbbra is versenyképes.

A drága csúcsprocesszorokat érinti a probléma. Kép: AMD

A vizsgálatok során a független szakértők arra jutottak, hogy minden esetben a megnövelt feszültség okozta a problémát. Elsőként pedig pont a hővédelemért felelős rendszer szállt el, majd ennek hiányában a processzor megsült.

Tuning

Ez pedig csak akkor következhet be, ha valaki házilag babrálja az alkatrészt, azaz a gyári beállításokat felülírva változtat bizonyos paramétereken. A laikusok azt gondolhatnák, hogy aki ilyen buta, az meg is érdemli, de a dolog nem ilyen egyszerű.

A PC tuninghoz a legjobb komponensek kellenek. Kép: Tom’s Hardware

Sokan vannak, akik rengeteget fáradoznak azon, hogy az alkatrészekből a lehető legnagyobb teljesítményt hozzák ki. Ők azok, akik adott esetben akár folyékony nitrogénnel hűtik az alkatrészeket, hónapokat töltenek a megfelelő társ alkatrészek kiválasztásával, illetve a szoftveres optimalizálással.

Ha egy csúcsprocesszor nem tuningolható, az olyan, mintha a sportautóknál megtiltanák a az aerodinamikai csomag, a turbó vagy a speciális kipufogó beépítését.

Ráadásul mindezt úgy, hogy erről az esetleges problémáról előzetesen nem szólt a gyártó. Tehát, előfordulhat, hogy valaki úgy sütötte meg az AMD Ryzen 7000X3D processzorát, hogy ugyanazt csinálta, mint a régebbi modellekkel, amiknek viszont nem lett semmi baja a tuningolás során.

Megsült a vagyonokba kerülő alkatrész. Kép: Reddit

Ennek hátterében egyébként az áll, hogy az új sorozatnál megváltoztatták a processzor szerkezetét, ami jó hatással van a teljesítményre, de ezzel a jelek szerint nem számoltak.

Botrányos kommunikáció

Az AMD mindenesetre villámgyorsan reagált. Sajnos azonban nem a probléma megoldását jelentette be, hanem egy hivatalos közleményben minden felelősséget a felhasználókra hárított.

Jogilag egyébként minden bizonnyal igazuk van, hiszen a gyári beállítások esetén nem kell semmitől tartani, de ez a húzás mégis sokaknál kiverte a biztosítékot.

És nem is csupán a végfelhasználóknál, hanem a partnereknél is, akik árulnak Ryzenekre épülő komplett konfigurációkat.

Sokaknak csalódást okozott a cég. Kép: AMD

Tehát például egy olyan PC-t, ahol a ház, az alaplap, a videókártya és a memória is MSI márkanév alatt fut, csak a processzor származik az AMD-től. Nyilván ők az ilyen gépeket nehezebben fogják tudni értékesíteni a jövőben, akár még úgy is, hogy nem Ryzen 7000X3D sorozatú processzort használtak.

Semmi sincs rendben

A hibázási lehetőség megszüntetésén egyébként gőzerővel dolgozik az AMD és a partnerek is. Olyan frissítések érkeznek, amelyek korlátozzák a feszültség változtatását, tehát magát a problémát nem orvosolják. Ez most még nagy hátrányt nem okozhat a nagy tömegek számára, hiszen egy ilyen kaliberű processzor még gond nélkül meghajt minden játékot.

Azonban a pár év múlva, a mainál lényegesen teljesítményigényesebb programjaihoz egy tuningolhatatlan processzor már kevés lehet.

A hírek hallatán a cég részvényárfolyama azonnal majdnem10 százalékot zuhant, de hamar összeszedte magát a papír.

Több processzort is érinthet a probléma. Kép: AMD

De ettől függetlenül nem mondanánk, hogy minden rendben lenne a világ egyik legnagyobb processzorgyártójának háza táján. És még az is lehet, hogy a neheze csak most kezdődik: már elkezdték pletykálni, hogy a cég más, újabb processzorai is érintettek lehetnek, azoknál is jelentkezhetnek hasonló anomáliák.

The post Hatalmas pofonba szaladt bele az AMD appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés