:

Az utolsó pillanatig vacillált a Yale és a Princeton között a magyar diák – íme, a döntés

Az utolsó pillanatig vacillált a Yale és a Princeton között a magyar diák – íme, a döntés

Az utolsó pillanatig vacillált a Yale és a Princeton között Szepesi Mór, a Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola (AISB) végzős diákja, akit több amerikai top-egyetemre is felvettek. Végül a Yale mellett döntött és augusztusban utazik az Egyesült Államokba, hogy felkészüljön a tanévre. A döntés hátteréről és terveiről is mesélt a forbes.hu-nak.

Áprilisban az Eduline írt arról, hogy Szepesi Mór, öt Borostyán-ligás (Yale, Princeton, Columbia, Brown, Wharton – University of Pennsylvania) és számos további amerikai és angol egyetemtől kapott felvételi ajánlatot. Nagyon

fontos volt számára, hogy ahová megy, ott ne kelljen előre elköteleznie magát egy adott szakirány mellett, hanem sokféle dolgot tudjon tanulni.

– mondta kedden a Forbes.hu-nak a döntés hátteréről.

A Whartonon például csak a business-en belül tudott volna választani, így ez az intézmény ezért esett ki, a Columbia pedig azért, mert ott az alapképzésben tanulók számához képest jóval többen tanulnak a posztgraduális képzésen. Ezért pedig a professzorokkal nincs meg az a személyes kapcsolat, inkább csak előadások keretében lehet velük találkozni, és inkább PhD-diákokkal lehet beszélni, de „nem a Nobel-díjas professzorral fog az adott diák konzultálni”. Amiatt is elvetette a Columbiát, mert bár New York jó hely, „de négy évig ott élni az nagyon más világ ahhoz képest, amit én is itthon megszoktam.” Pedig itt egy külön programba is beválasztották, ahol ismert emberekkel, például akár Hillary Clintonnal is le tudott volna ülni, ha a kampuszra jön. „Boldogan mennék a Columbiára is, de ha már ennyi lehetőségem van, akkor inkább a Yale és a Princeton között döntöttem.”

Kelenföldi panelből tajvani tévéstúdióba, majd az amerikai New Balance élére

Az utolsó pillanatig gondolkozott

Mór csak pár órával hivatalos határidő előtt adta be a jelentkezését, az utolsó pillanatig gondolkozott a Yale és a Princeton között. Megnézték a kampuszokat a szüleivel az interneten, de ez alapján nem tudott dönteni, annyira hasonlított a kettő, és még a New Yorktól való távolság . Mór számára fontos volt ugyanakkor, hogy külföldön is tudjon egy fél évet közgazdaságtant hallgatni a négy éves alapképzés keretében, amire szerinte Ázsia remek terep, és a Yale-nek például Szingapúrban van egy kisebb egyeteme és jó programjai, amikkel extra költségek nélkül, könnyen lehet külföldre menni tanulni. A Yale szervezett Zoom- és egyéb online tájékoztatókat – ilyenek például a Princetonon nem voltak, csak személyesen lehetett tájékozódni, de neki erre nem volt lehetősége.

Sok diákkal beszélt, kérdezett a kampuszéletről, és ez alapján ugyancsak a Yale felé billent a mérleg, és bár a Princetonon is vannak jó programok, a Yale-lel ellentétben nem inkább az egyéni tanuláson, fejlődésen van a hangsúly. A Yale-en fontos a kampuszélet, a vetélkedők, a programok, emiatt talán élvezetesebb tud lenni a négy év a tanuláson belül is.

A végső döntés mindezekkel együtt inkább csak egy megérzés volt,

mondja Mór.

Fotó: Szepesi Mór

Augusztusban utazik ki édesanyjával

A Yale-en 14 kisebb college (egy-egy college kollégium és programok, saját könyvtár, saját tornatermet jelent) van, ahová random osztják be a diákokat, most az erre vonatkozó döntést várja. Ez meghatározza majd a négy évet. Mór augusztus végén, édesanyjával utazik ki az egyetemre, hogy felkészüljön a félévre, beköltözzön a college-ba. Az első évben mindenféle tárgyat hallgat majd, illetve kötelező lesz egy évig valamilyen nyelvet tanulnia (ő a franciát folytatja majd).

A tárgyválasztásnál figyelembe veszi majd, hogy később valószínűleg a közgazdaságtanban szeretne elmélyülni, ennek alapozó tárgyait is hallgatja, de érdekli a film- és mozitörténet is.

Az első évben sokféle tárgyat tanul majd, „amit az ember tényleg csak azért tanul, hogy sokkal nyitottabb legyen a világra, sokkal többet tudjon.”

Ösztöndíjprogamokat is néz: tanulmányi eredményre a szabályok szerint nem kaphat ösztöndíjat, kizárólag a család anyagi hátterét figyelembe véve lehet támogatást elnyerni. Mór többet is megpályáz, Magyarországon is néz különféle ösztöndíjprogramokat, illetve már kapott is megkeresést egy-egy programtól. Reméli, hogy lesz támogatás, „egyébként ez egy nagyon drága kiruccanás lenne.”

„A Yale kapuján belépni egy nagyon megnyugtató és izgalmas érzés lesz.” Kiskora óta hallott a sok nagyon jó egyetemről, és már általános iskolában is jól teljesített, próbált fejlődni, az utóbbi két évben pedig még jobban tanulni, mert akkor már minden jegy számított. Azt mondja, megkönnyebbülés, hogy elérte a célját.

The post Az utolsó pillanatig vacillált a Yale és a Princeton között a magyar diák – íme, a döntés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés