:

Bahmut: elképesztő, mennyi embert vesztettek itt az oroszok

Több mint 20 ezer embert vesztett az orosz katonaság a Bahmut körül vívott harcokban az elmúlt csaknem fél évben az amerikai hírszerzés szerint – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

John Kirby egy hételeji sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy a hírszerzés adatai szerint tavaly december óta a kelet-ukrajnai városért zajló csatában a több mint 20 ezer halott mellett 80 ezer sebesült is szerepel az orosz veszteséglistán – írja az MTI. Csak emlékeztetőül: békeidőben a város lakossága 80 ezer fő volt (negyed orosz származású).

Az áldozatok egy része az orosz hadsereg tagja, de jelentős részük a Wagner-csoport fizetett katonája volt. Az amerikai illetékes állítása szerint sok az áldozatok között az oroszországi börtönökben toborzott korábbi elítélt.

John Kirby elismerte, hogy az orosz hadsereg Bahmut térségénél járulékos előretörést tudott elérni, de hozzátette, hogy annak „szörnyű ára volt” az emberveszteséget tekintve és kiürítette az orosz katonai raktárakat. A lőszerhiányra a Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin is panaszkodott a napokban, azt mondta, hamarosan kifogynak a tartalékaikból.

Bahmut városát, amelynek birtoklásáért tavaly augusztus óta zajlik a csata, John Kirby stratégiai érték szempontjából korlátozottnak nevezte és megismételte, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, „tartson, ameddig tart”. Korábbi hírszerzési jelentések szerint Putyin azt szeretné, ha május 9-éig elfoglalnák a várost, ez a győzelem napja Oroszországban annak emlékére, hogy ekkor ért véget a II. világháború 1945-ben. Putyin már egy évvel ezelőtt is szeretett volna győzelmet hirdetni ezen a napon, de a február végén, eredetileg villámháborúnak indított művelet nem ért cél az ukrán ellenállás miatt, ami a nyugati támogatásnak köszönhetően azóta is kitart, sőt jelentős területeket sikerült visszahódítani az oroszoktól ősszel.

The post Bahmut: elképesztő, mennyi embert vesztettek itt az oroszok appeared first on Forbes.hu.