:

Sztrájkolnak a hollywoodi forgatókönyvírók, veszélybe kerülnek a kedvenc műsoraink?

Több mint kilencezer forgatókönyvíró sztrájkol keddtől, tévések és filmesek egyaránt.

Helyi idő szerint kedden 12:01-kor kezdődik a tévés és filmes forgatókönyvírók sztrájkja Hollywoodban. Ez idő alatt a Writers Guild of America (WGA, azaz az Amerikai Írószövetség) minden tagja felhagy minden írói tevékenységgel – bár más feladatokat, például produceri vagy rendezői tevékenységet végezhetnek. A WGA közölte, hogy vezetősége egyhangúlag támogatta a sztrájkot,

miután nem sikerült megállapodni a magasabb bérekről olyan hatalmas stúdiókkal, mint a Walt Disney és a Netflix.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az Axios szerint a mostani munkabeszüntetés – amiről még nem tudjuk, hogy meddig fog tartani – megbéníthatja Hollywood streaming-korszakra való átállását.

Bár a jelenlegi időszakban (késő tavasztól a nyár közepéig) a legtöbb produkciónál épp az évadok közötti tervezés zajlik. De ha egészen nyár végéig húzódik a sztrájk, az a produkciók új, 2023-24-es évadának csúszásához vezethet.A late-night showműsorok (például az NBC-n futó The Tonight Show vagy CBS The Late Show-ja) és nappali televíziós műsorok sugárzása azonnal leáll. A napi szappanoperáknál is fennakadás várható.A streaming-szolgáltatások és a filmstúdiók eleinte kevésbé lesznek érintettek, mivel a tartalmaikkal jóval (akár évekkel) előre terveznek. Több ebből Sztrájkolnak a hollywoodi forgatókönyvírók, veszélybe kerülnek a kedvenc műsoraink? Csúcsot döntöttek, íme a világ 10 legjobban kereső sportolója

Miért sztrájkolnak?

A streamingkorszak felforgatta az írók munkáját, a sztrájk pedig nem csak a bérekről szól. A televíziós kínálatot uraló streaming-szolgáltatások kevesebb epizódot rendelnek évadonként, és korábban is zárják le a futó műsorokat, sorozatokat, mint a televíziós és kábeltelevíziós elődeik. Ráadásul a streaming műsorokért járó kifizetések jóval alacsonyabbak, mint amit az írók a televíziós szerződésekből kapnának.

Ezzel szemben az Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), ami a stúdiókat képviseli, „nagyvonalú kompenzációemeléseket” javasolt. A WGA olyan követelései ellen viszont tiltakozik a szövetség, amik „arra köteleznék a vállalatot, hogy egy adott műsort meghatározott számú íróval lásson el egy meghatározott ideig, függetlenül attól, hogy szükség van-e rá vagy sem”.

A WGA legutóbbi sztrájkja 2007 és 2008-ban volt, összesen 100 napig tartott.

A Reuters szerint az akció becslések alapján 2,1 milliárd dollárjába került a kaliforniai gazdaságnak. Tizenöt éve a produkciókat leállították, és a nem dolgozó írók, színészek és producerek visszafogták a kiadásokat.

The post Sztrájkolnak a hollywoodi forgatókönyvírók, veszélybe kerülnek a kedvenc műsoraink? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés