:

Babaváró: Akár 200 ezer forintos jóváírást is kaphatnak az igénylők

A szakértők szerint azzal tudnak a legtöbbet spórolni a kölcsönt igénylők, ha alaposan körbenéznek a bankok ajánlatai között.

A piaci lakáshitelek magasabb kamattal, így nagyobb összegű törlesztőrészlettel érhetőek el az egy évvel korábbihoz képest. Ez is szerepet kapott abban, hogy tavalyhoz képest fordulat következett be a hitelfelvevőkért folyó banki versenyben, aminek a középpontjában jelenleg az államilag támogatott Babaváró kölcsön áll – írja a money.hu a Forbes.hu-hoz eljuttatott sajtóközleményében.

Az elmúlt egy évben hitelfelvételt ösztönző jóváírások lényegében eltűntek a piaci lakáshitelek esetében, ugyanakkor a Babaváró hitelre kínált jóváírások akár 100-200 ezer forintos megtakarítást is jelenthetnek.

Ekkora jóváírást adnak a bankok a babavárósoknak, ha náluk történik az igénylés (május másodikától érvényesek):

Gránit Bank: 200 ezer forint OTP Bank: 100 ezer forintErste Bank: 120 ezer forint Takarékbank és az MKB egyesüléséből a hétvégén létrejött MBH Bank: 130 ezer forint K&H Bank és UniCredit Bank: 150 ezer CIB Bank és Raiffeisen: 180 ezer forint

Érdemes utánanézni a pontos kritériumoknak

A gyermekvállaláshoz kötött Babaváró hitelt eredetileg a múlt év végéig lehetett felvenni, ám a meghosszabbított határidőnek köszönhetően 2024 végéig igényelhető – emlékeztet a money.hu. Tavaly összesen 457 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a bankok, ami az összes új lakáshitel 1195 milliárd forintos összegének 38 százalékára rúgott. A magas kamatkörnyezetben felértékelődött tehát ez az államilag támogatott hitelfajta, és várhatóan továbbra is népszerű marad a hitelpiacon.

Bár a Babaváró maximális, 10 millió forintos összegéből nem jön ki egy átlagos lakás ára, de jelentősen megkönnyítheti a vásárlást.

Különösen azért, mert önerőként is beszámítható.

A money.hu felhívja a figyelmet arra is, hogy bár a Babaváró igénylését és törlesztését szigorú előírások szabályozzák. Ezzel együtt a bankok feltételei között lehetnek eltérések. Ezért mielőtt bankot választunk, érdemes megnézni, hogy az egyes pénzintézeteknél mik a pontos kritériumok. 

Ugyanígy lehetnek különbségek a szintén államilag támogatott és kedvezményes kamatozású csokos kölcsönök igénylési feltételei között. Csakúgy, mint a piaci lakáshiteleknél, amelyeknél az említett kamatverseny a meghatározó.

A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint április végén egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű végig fix törlesztőrészletű lakáshitelek esetében a legolcsóbbak 9 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval érhetőek el, ez havonta 130 ezer forint körüli részletet jelent. A drágább konstrukcióknál akár 150 ezer forint is lehet a havi törlesztés, így összességében teljes visszafizetendő összeg milliókkal is több lehet. Több ebből Sztrájkolnak a hollywoodi forgatókönyvírók, veszélybe kerülnek a kedvenc műsoraink? Csúcsot döntöttek, íme a világ 10 legjobban kereső sportolója

The post Babaváró: Akár 200 ezer forintos jóváírást is kaphatnak az igénylők appeared first on Forbes.hu.