:

Gigantikus robbanást figyeltek meg az űrben

Gigantikus robbanást figyeltek meg az űrben

Egy friss tanulmányban a szakértők a V1355 Orionis kettőscsillagot vizsgálják – írja a Universe Today. Az adatok alapján a páros egyik tagja hatalmas kitöréseket, úgynevezett szuperflereket produkál.

A jelenségek tízszer erősebbek, mint a Nap legnagyobb flerjei.

A Naphoz köthető flerek a Földön gyakran okoznak geomágneses viharokat, ezek az események pedig szélsőséges esetben a technológiánkra is hatnak. Előfordul, hogy a geomágneses viharokban akadozik a kommunikáció, de akár a műholdak is meghibásodhatnak. A V1355 Orionisnál látható kitörések ugyanakkor még pusztítóbb erejűek: képesek elsöpörni közelben lévő bolygók légkörét, és a felszínükön lévő potenciális életet.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images Illusztráció.

Inoue Sun, a Kiotói Egyetem munkatársa és kollégái a 3,8 méteres Seimei Teleszkóp, valamint a NASA TESS műholdjának segítségével végeztek elemzést. A csapatnak sikerült megfigyelnie egy szuperflert, a kitörés sebessége legalább 990 kilométer per másodperc volt. Az esemény koronakidobódássá fejlődött, amellyel több billió tonna anyag távozott az űrbe.

A V1355 Orionis egy RS CVn típusú rendszer, ezen binárisok egymáshoz igen közel fekvő, mágnesesen aktív csillagokból állnak, amelyek jelentős szuperflereket produkálnak. A V1355 Orionis esetében az egyik tag egy K, a másik pedig egy G típusú csillag. A kutatók abban bíznak, hogy a rendszer további vizsgálatával jobban megérthetik, mi okozza a hatalmas kitöréseket.

The post Gigantikus robbanást figyeltek meg az űrben first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés