:

113 milliárdot spórolhattunk volna meg februárban, ha nem az oroszoktól vesszük a gázt

A Népszava kiszámolta, mekkora felárral vettük a gázt februárban.

Ráfizetéses volt az orosz gáz, 113 milliárdot takaríthattunk volna meg februárban, írja a Népszava. Az újság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által frissített külkereskedelmi adatokból számolta ki, mekkora volt a ráfizetésünk februárban.

Mint írják, forintban 7, euróban több mint 10 százalékot tehetett ki az orosz gáztarifánk februári felára. A januárihoz képest előbbi adat csökkenés, utóbbi növekedés. Lényege, hogy a TTF két hónappal korábbi mutatójához képest változatlanul jelentős ráfizetéssel kaphatjuk az üzemanyagot.

Februárban 387 millió köbméter gáz érkezett Oroszországból, ami körülbelül 5 százalékkal maradt el 2022 februárjától. Ezt a mennyiséget átszámítva a Népszava számításai alapján 187 milliárd forintot fizethettünk érte. Ha azonban a gázt nem a 2021 októberétől hatályos, új, magyar-orosz szerződés alapján, hanem a tőzsdén vettünk volna meg, ugyanezért a mennyiségért két és félszer kevesebbet, 74 milliárdot kellett volna fizetnünk.

Azaz csak februárban 113 milliárd forintot spórolhatott volna meg az ország.

A részletes számítások a Népszava cikkében olvashatók.

Borítókép: Szentpétervár, 2022. július 27. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza. MTI/EPA/Anatolij Malcev

The post 113 milliárdot spórolhattunk volna meg februárban, ha nem az oroszoktól vesszük a gázt appeared first on Forbes.hu.