:

Eddig sem tudtak lépést tartani a multikkal a kisboltok, mostantól még nehezebb lehet a helyzetük

A multikkal eddig is csak nehezen tudtak lépést tartani, ezután még nagyobb lesz a hátrányuk az árversenyben a hazai kisboltoknak.

A kisebb településeken megkérdezett üzlettulajdonosok attól tartanak, hogy a még megmaradt kevés vásárlót is elszívják tőlük a multik a kötelezővé tett akciózással, derül ki a Népszava cikkéből

Ahogy arról mi is írtunk, április második felében jelentette be a kormány, hogy legkésőbb július elsejétől kötelező lesz akciózniuk a nagy láncoknak. A fogyasztóvédelem és a GVH felállít egy online árfigyelő rendszert (ez szintén legkésőbb július elsején elindul), ami fokozni fogja a versenyt és megakadályozza a túlárazásokat. „Nem cél, hogy a nagy élelmiszerláncok éppen ebben az időszakban érjék el történetük legnagyobb nyereségét, nincs helye ezekben a nehéz időkben a nyerészkedésnek”, fogalmazott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A rendelettervezet értelmében szeptember 30-ig azoknak a kereskedőknek, akiknek két évvel ezelőtti árbevétele meghaladta a félmilliárd forintot, heti rendszerességgel, csütörtöktől szerdáig húsz akcióköteles kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell leárazniuk. A szabály értelmében az új árnak az előző 30 napban használt legalacsonyabb árnál minimum 10 százalékkal alacsonyabbnak kell lennie. Ha a nagy láncok ezt nem teszik meg, fél-hárommillió forint bírságra számíthatnak.

A Népszava megkérdezett az új intézkedésről néhány vidéki üzlettulajdonost, a többségük szerint mostantól még nehezebb lesz életben tartani az üzletet. Egy barcsi üzlettulajdonos úgy fogalmaz, ez az utolsó szög a kisboltok koporsóiban. „Minket ugyan nem érint, hiszen hol vagyunk a félmilliárdos forgalomtól, de ezzel az utolsó vevőket is elveszítjük.

A bevásárlásokból eddig is csak morzsák jutottak, a vevők jellemzően a napi pékáru, felvágott, tej miatt jöttek, minden másért mentek a diszkontba.

Mostantól viszont már ezért sem jönnek majd, hiszen a multinál mindennap kapnak valami akcióst, én viszont nem tudok árat engedni, mert így sem tudom normálisan kigazdálkodni az árstopos termékek okozta veszteséget, az egekbe elszállt rezsit és a folyamatosan növekvő munkabéreket” – fogalmazott a bolttulajdonos. „Azt hittük, az árstopnál nagyobb csapás már nem jöhet, erre tessék” – mondja egy másik, egy Barcs melletti faluban dolgozó üzlettulajdonos.

Nem mindenkit érintenek negatívan a változások, egy belső-somogyi, Nagyatád és Nagybajom közötti település bolt tulajdonosa például azt mondja, nem éri meg a helyieknek 40-60 kilométert ingázni Nagyatádra vagy Kapásvárra, hogy bevásároljanak. „Eddig sem zavartak a diszkontok akciói, szerintem ezután sem fognak, sokkal nagyobb gond az elképesztő infláció: minden drasztikusan megdrágult, viszont az emberek ugyanannyit költenek, mint tavaly, vagyis kevesebb mindent vásárolnak. Inkább ezzel kellene valamit kezdeni.”

The post Eddig sem tudtak lépést tartani a multikkal a kisboltok, mostantól még nehezebb lehet a helyzetük appeared first on Forbes.hu.