:

Azahriah a Petőfi Zenei Tanácsról: Semmi köze a zeneiparhoz

Azahriah a Petőfi Zenei Tanácsról: Semmi köze a zeneiparhoz

A 21 éves előadó szerint azok sem építik a magyar zenét, akik „a legtöbb közpénzzel meg lehetőséggel egy olyan, teljesen más irányba akarják azt vinni, ami nem a zenét szolgálja, hanem a saját érdekeiket”. Ajánló a Napi címlapról.

Szerdán jelent meg cikkünk a Forbes.hu-n Azahriah-ról, amiben többek közt új albumáról, a produkció üzleti hátteréről, valamint a Budapest Arénában márciusban tartott telt házas bulijáról kérdeztük a 21 éves előadót.

Azahriah reflektált arra is, hogy a 14 ezer fős arénás koncerthez a Demeter Szilárd vezette Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) kortárs zenei platformja, a Hajógyár forgatott az arénás bulihoz.

„Tudod, lehet kicsit félmosollyal mondani, hogy az adófizetők pénze most valami értelmesre ment el. De szerintem kurva jó lett a videó, olyan dealt húztunk be a későbbi Hajógyár-szereplésekkel együtt, amiért megérte, hogy kikerüljön.”

Majd hozzátette: „Közben ugyanúgy elmondom bárhol, bárkinek, hogy

a Petőfi Zenei Tanácsnak szerintem semmi köze vagy építő jellegű hozzáfűznivalója nincsen az organikusan fejlődő zeneiparhoz.

Sem azoknak az arcoknak, akik a legtöbb közpénzzel meg lehetőséggel egy olyan, teljesen más irányba akarják azt vinni, ami nem a zenét szolgálja, hanem a saját érdekeiket.”

Azahriah: Nem kell kiegyezni senkivel

10 férfi, 60 feletti átlagéletkor

A Petőfi Zenei Tanács március 21-én alakult meg a PKÜ kezdeményezésére az A38 Hajón.

A szintén a PKÜ által kiadott kultúra.hu szerint „a szakmai tanácsadó testület elsődleges küldetéseként a popkultúrának, korunk elsődleges kulturális közegének minőségelvű fejlesztését jelölte ki”.A tíztagú tanács kizárólag férfiakból áll, az átlagéletkor pedig 60 felett, tagjai közt megtaláljuk például Kovács Ákost vagy Müller Péter Sziámit. Több magyar előadó is rossz lépésnek tartotta a tanács létrejöttét és kritizálta annak összetételét, Jónás Vera például úgy fogalmazott a Népszavának, hogy „egyenesen vérciki”.A Telex megkeresésére Demeter Szilárd úgy nyilatkozott, hogy teljesítményalapon áll össze a tanács, a hozzáadott értéket nézték a felkérés soron, és „nem bárkinek a biológiai, avagy társadalmi nemét”. A Népszavának az átlagéletkorról azt mondta, „olyanokat hívtunk be, akik mögött jelentős tapasztalat halmozódott fel, láttak már mindent”.

Nekiment az Orbán-kormánynak

Azahriah most megjelent új albumán, a Mementón egyébként Orbán Balázs hangja is szerepel, mégpedig a politikai felhangokkal jócskán átszőtt Four moods 2-ben, ahol Orbán Viktor politikai igazgatójának hírhedt nyilatkozata csendül fel: „Ki uralja egy adott ország médiáját, az eldönti, hogy ki uralja az adott ország gondolkodását, és ezen keresztül, hogy ki uralja az adott országot.”

Maga a hivatalos visualizer sem mentes a képi utalásoktól a Chaplin-féle A diktátortól kezdve Rákosiig, de az olyan sorok is nehezen félreérthetők, mint hogy

„mondd, mire gondoltál, mikor azt hajtogattad, hogy előre mész, hova sodor ez a víz, mondd hova viszel minket, a tudattalant mérgezted, így hát rettegésben élnek már”.

Azahriah az itthon most uralkodó pop-rap-trapszcéna felemelkedéséről is beszélt a Forbes.hu-nak, erről többek közt azt mondta: „Hogy ma kiket hallgatnak, sokkal inkább a tömeg szellemétől is függ. Autentikusabban növik ki magukat, nem nyomja őket senki, és nem kell kiegyezniük senkivel.” A teljes cikk ide kattintva érhető el a Forbes.hu-n.

The post Azahriah a Petőfi Zenei Tanácsról: Semmi köze a zeneiparhoz appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés