:

Nyugdíj: a vártnál nagyobb emelés jöhet, mutatjuk a számokat

A kormány pesszimistább: magasabb inflációt vár 2024-re, ez pedig a jövő évi nyugdíjemelésre is hatással lehet. Idén szinte biztosan lőttek a prémiumnak.

A kormány uniós kötelezettségeivel összhangban áprilisban elkészítette és el is küldte a konvergenciaprogramot:

ebben 2024-re 6 százalékos inflációt várnak, ezzel együtt tehát 6 százalékos nyugdíjemelés jöhet jövő év januárjában

– írja az mfor.hu.

Ez 12 ezer forint pluszt jelenthet havonta az átlagos nyugdíjnál – abban az esetben, ha idén nem kerül sor nyugdíj-kiegészítésre.

A 6 százalékos inflációs prognózis meglehetősen pesszimista jóslatnak számít a korábbi kommunikációhoz képest.

alig négy hónapja a Pénzügyminisztérium a makrogazdasági kitekintőjében még 4,3 százalékos inflációval számolt 2024-re,de még a jegybank is 3-5 százalék közé tette a 2024-es inflációt a március végén közzétett inflációs jelentésében,arról nem is beszélve, hogy a gazdasági környezet sem lett sokkal bizonytalanabb, így könnyen lehet, hogy a kormánynak még módosítania kell a várakozásain – csakúgy, mint tavaly is tette.

A kormány négy hónappal ezelőtt 4,1 százalékos GDP-bővülést tartott elérhetőnek, most a konvergenciaprogramban ennél valamivel kisebb, 4 százalékos növekedésre lát esélyt. Ebben az esetben 0,5 lesz a nyugdíjprémium szorzója (4-3,5=0,5),

vagyis a legtöbb nyugdíjas egyszeri 10 ezer forintos prémiumra számíthat 2024-ben.

Idén a prémium szinte kizárt, a várt 1,5 százalékos gazdasági növekedés ugyanis távol a 3,5 százalékos küszöbtől, ami felett a kormány kiutalja a prémiumot a nyugdíjasoknak.

Ahogy arról a héten a Forbes.hu-n írtunk:

A februári, megtorpanó átlagkeresetek alapján váratlan fordulat jöhet a nyugdíjak értékének egyik fontos mutatószámában. A nominális bérekhez viszonyítva végre újra növekedhet az ellátmány mértéke. Ez csekély vigasz, ha az elmúlt tíz év trendjeit nézzük – és a momentum is átmeneti marad, ha nem lép a kormány.Változatlanul nagyobb ütemben eszi az infláció a nyugdíjak összegét, mint amennyire túl optimista kormány decemberben tervezett. Ráadásul most már fájdalmasan egyértelmű: azonnali korrekciókra van szükség. A foltozás helyett strukturális változást kell meglépni.A Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból az is kiderül: egyre nagyobb a különbség nyugdíjas és nyugdíjas között. Negyedmillióan kapnak százezer forint alatt, de a végre publikált mediánok ismerete mellett az is egyre nyilvánvalóbb, hogy leszakadnak a kisnyugdíjasok. Hacsak nem tanulunk a szlovák vagy lengyel jó gyakorlatokból.

The post Nyugdíj: a vártnál nagyobb emelés jöhet, mutatjuk a számokat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés