:

A Kulcsár család

„A vagyon csak azért fontos, hogy elég jövedelmet termeljen, mértéke önmagában nem számít.” Erős mondat, ami jól jellemzi Kulcsár Tibor szókimondását. A siker persze érdekli és motiválja, a Kulcs-Soft mint brand és sikeres cég kifejezetten fontos a számára. „Meztelenül jöttünk és megyünk, nem tudjuk a vagyont magunkkal vinni, csak a sikeres cégünk dicsőségét” – mondja. „Egy vállalkozónak ez a hagyatéka, illetve a jó minőségű életkörülmények megteremtése a családjának, munkatársainak és barátainak.”

A családban három fiúgyermek van. Nincs megtiltva, hogy majd a céghez jöjjenek dolgozni, de tehetséges külsősökkel kell megküzdeniük a helyért. Tibor vallja, hogy a gyerekeknek nem kell mindenáron továbbvinniük a céget. „Ők nem a rabszolgáink – nem a vagyonra kell vigyázniuk, az legyen a menedzser vagy a privátbankár feladata.” Fontosabb szempont volt, hogy élménydús fiatalkoruk, igazi tinédzserélményeik legyenek a srácoknak. Nem kellett erős iskolákba járniuk, viszont kifejezett elvárás volt az angol nyelv elsajátítása. A gyerekekre bízták azt is, mennek-e egyetemre, s ha igen, akkor melyik intézményt választják. A gyermekeket engedni kell élni, hibázni, dönteni és érvényesülni!

Útravaló

A vagyon van értünk, és nem mi a vagyonért. a pénz nem boldogít, de a hozama igen. Ne a vagyon növelésére törekedjetek, hanem élvezzétek a vagyon jótékony hatásait.

Klasszikus értelmében nem vonzza, hogy a gyerekekre vagyont hagyjon. A család jelentős éves jövedeleméből a gyerekeknek is jut, de ezen a színvonalon maximum csak 23 éves korukig tervezi őket eltartani. Tibor szerint a legnagyobb örökség, amit érdemes átadni, az nem a vagyon, hanem az élet – nem hedonista értelemben vett – élvezete. Ha a jelenlegi életszínvonalukat a gyerekek fenn akarják majd tartani, akkor kénytelenek lesznek sikeresnek lenni. Tibor aztán megenyhül: ha valamelyik gyermeke nem lesz képes magát önállóan eltartani, akkor természetesen gondoskodik majd róla, és erre úgy tekint majd, mint egy sikertelen projektre az életében. Ami a tulajdont illeti, Tibor élete végéig a Kulcs-Soft tulajdonosa kíván maradni. Addig a gyerekek esetleg minimális részesedést kapnak, hogy beleszagoljanak a tulajdonosi létbe.

Tibornak a „túlragaszkodó” alapítók számára is van üzenete: tényleg kivonult a Kulcs-Soft operatív vezetéséből. Hirdeti és megéli, hogy bár mindene a cég, de van élete a cégen kívül: golf, vitorlázás, Ferrari. Vallja, hogy legfontosabb vagyona a szabad idő, 60 évesen már érdemes időt venni a pénzéért. Igaz, idáig rögös út vezetett: 4 nem sikerült külsős CEO-val való próbálkozás után külön rendszert építtetett a külsős igazgató felvételére is. A jelenlegi CEO-val 2030-ig állapodott meg, aki utána nyugdíjba megy. Azt pedig, hogy ki jön helyette, a jelenlegi CEO fogja eldönteni, kizárólag piaci alapon.

A vagyonkezelés szerkezete egyszerű: legnagyobb vagyonelemét, a Kulcs-Soft céget elsősorban a vezérigazgató kezeli, emellett – a Bank Gutmann-nál – tart némi biztonsági tartalékot. A költséges hobbik, a Ferrari vagy a vitorlás viszont szerelemprojektek, feladatuk kizárólag élményt biztosítani. Havonta két hetet feleségével Malagán töltenek el, ebben a kiváló klíma mellett a praktikumok is döntőek: 3 órán belüli elérhetőség, a több tucat golfpálya, a helyi gasztrokultúra, életvitel és társaság.

A „hagyaték” másik eleme a Kulcsár Akadémia, melynek missziója a vállalkozói tudás átadása, a fiatalok vállalkozói hajlandóságának erősítése. Jelenleg az 1 éves program 52 videóleckéből áll, aki elvégzi, komolyan tervezheti, hogy vállalkozása el tud jutni 1 milliárd forintos éves forgalomig. Tibor terve, hogy üzleti egyetemmé fejlessze az Akadémiát. A család régóta aktívan és tudatosan jótékonykodik, ehhez a Biblia tanítása adja a zsinórmértéket, eszerint él az egész család. A Kulcs-Soft éves osztalékfizetésekor automatikusan elkülönül erre 10 százalék immár 20 éve. Mióta jelentős a nagyságrend – az elmúlt években már évi 70 millió forint körüli összeg –, saját alapítványt hoztak létre Kulcs-Esély néven szegény és/vagy tehetséges gyermekek támogatására. A támogatásokról Tibor felesége, Erika dönt, aki a Kulcs-Softból való közös távozás óta az alapítvány működtetésével foglalkozik.

The post A Kulcsár család appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés