:
Breaking News

Majdnem két évig tartott az úgynevezett végkiárusítás, repült is a 25 milliós büntetés

A kereskedő 21 hónapon keresztül, szinte teljes fennállása alatt végkiárusítással hitegette a fogyasztókat.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 25 millió forint bírságot szabott ki keleti szőnyegek több szempontból is megtévesztő reklámozása miatt – közölte a GVH a Forbes.hu-val.

A versenyhatósági eljárás megállapítása szerint a kézi csomózású keleti szőnyegek értékesítésével foglalkozó, korábban budapesti üzletet és webshopot is üzemeltető Szőnyeg galéria Kft.

21 hónapon át, szinte teljes fennállása alatt folyamatosan végkiárusítással hitegette a vevőket.

A cég a legnagyobb kereskedelmi televíziókban, illetve országos rádióadókon reklámozta a fogyasztókat megtévesztő módon a termékeit.

Nem tudták alátámasztani sem piacelsőségükre, sem termékválasztékuk bőségére vonatkozó állításaikat – pl. hogy „több mint 30 000 keleti és perzsa szőnyeggel rendelkezünk”.Ahogy azt sem, hogy egyes „különleges árkedvezményeinek” eredeti árait valaha is ténylegesen alkalmazta volna.Azt is valótlanul állították, hogy felhagynak tevékenységükkel, így pedig termékei, akciói később már nem lesznek elérhetők. Ezzel szemben a végkiárusítás meghirdetésétől, azaz 2020 szeptemberétől 2022 májusáig ugyanúgy folytatták a kereskedést, sőt még jelentős árukészlet-feltöltéseket is végeztek.Ugyancsak jogsértőnek bizonyultak az olyan üzenetek, melyekkel a fogyasztókat sürgették és az akciók korlátozottságára utaltak – pl, „most vagy soha!” vagy „garantáltan egyedi lehetőség”.A tévéreklámokban ehhez még visszaszámlálás is párosult, csakhogy az ígért kedvezmények a megjelölt időpontokat elérhetően ugyanúgy elérhetők voltak, sőt egyes helyzetekben még magasabb akciók kerültek meghirdetésre.

A GVH Versenytanácsa a 25 milliós bírsághoz figyelembe vette, hogy a kereskedés jelentős összegeket fordított a tisztességtelen reklámokra, ugyanakkor azt is, hogy a cég együttműködött. Hiába nem ismerte el ugyanis utóbbi a jogsértéseket, a hatóság álláspontját nem vitatta és önként lemondott a jogorvoslat lehetőségéről.

Borítóképünk illusztráció.

The post Majdnem két évig tartott az úgynevezett végkiárusítás, repült is a 25 milliós büntetés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés